Havsutsikt, stora ljusinsläpp och en möjlighet att doppa fötterna i havet – en sista gång.

Att Änggårdens hospice, för människor med avancerad sjukdom och komplexa symtom i livets slutskede, längtat efter att lämna Högsbo sjukhusområde för det kustnära läget på en stor äng i Hovås är lätt att förstå.

Den 26 april ägde invigningen rum och ett par dagar senare flyttade dejjui första gästerna in.

– Det känns fantastiskt. Det har varit en sådan lång resa för oss med en mellanlandning på Högsbo sjukhus efter att vi tvingades lämna Lillhagsparken, säger verksamhetschefen Annika Eriksson.

Ritningar över de nya vårdlokalerna.

Ritningar över de nya vårdlokalerna.

Kombo kommunikation

Kritiserat bygge

Hon menar att det kommer att ta ett tag till att landa och i dagsläget är inte alla 11 platser fyllda.

– Det är fantastiska miljöer, ljust och med ett lugn som man inte kan känna i en sjukhuskorridor. Jag ser framför mig att den som har en pigg dag ska kunna ta sig ner till vattnet, kanske få doppa fötterna i havet en sista gång.

Men resan mot flytten till Hovås har varit långt ifrån rak.

Ända sedan planerna började ta form runt 2016 har närboende protesterat mot att den skyddsvärda ängen bebyggs. Många har även ifrågasatt de 16 bostäder i lägenhetsform som även byggts i anslutning till hospicet och menar att vårdverksamheten enbart var ett sätt att kunna bygga bostäderna.

Positiva möten

13 närboende valde att ta ärendet vidare till högsta instans, där mark- och miljödomstolen nekade prövning i februari 2020, vilket innebar grönt ljus för planen.

Trots kritiken menar Annika Eriksson att det var bra uppslutning på invigningsdagen, inte minst av nyfikna närboende.

– Vi har haft positiva möten och folk var nyfikna. De som var negativt inställda kom väl kanske inte. Men nu är vi bara glada över att äntligen vara på plats.