Stockholmshems bygge av 151 lägenheter i kvarteret Persikan i Barnängen har blivit en följetong. Fel upptäcktes i den grundplatta huset skulle stå på. En tvist pågår fortfarande med entreprenören som utförde arbetet. Avtalet med den som sedan skulle riva plattan hävdes innan de ens hann börja arbeta då de inte uppfyllde vissa krav.

Men ännu en ny entreprenör hittades och efter lång väntan är Stockholmshem tillbaka på ruta ett. Rivningen av grunden är klar och de första markarbetena inför att gjuta en ny grund har påbörjats. Vid årsskiftet ska stommen till huset börja byggas.

– Vi vet ju att det är många som väntar på att det ska bli klart. Det är fantastiskt skönt att vara igång och att projektet nu får rulla på, skriver Åsa Stenmark, kommunikationschef vid Stockholmshem, i ett mejl.

Tidplanen har uppdaterats. Nu är siktet inställt på att hyresgäster ska flytta in första halvan av 2026. I samma veva får Ica tillgång till sina lokaler, likaså den förskola som ska finnas i huset.

Åsa Stenmark, kommunikationschef vid Stockholmshem.

Åsa Stenmark, kommunikationschef vid Stockholmshem.

Victor Malmcrona

Grannar till grushög

Runt om byggarbetsplatsen har grannar redan flyttat in i de nya hus som växt fram. Flera av dem har reagerat på förseningen, som ligger på nära tre år.

– Det jättetråkigt att det påverkar områdets färdigställande med flera år. Då tänker jag främst på den fina Tvätt-Malins park, utanför vårt köksfönster, som lär förbli grushög i flera år, säger Johan Persson som bor vid bygget.

Mer irriterad är han dock på att problemen gjort projektet betydligt dyrare.

– Dåligt upphandlande och projektinsyn från Stockholmshems sida kostar skattebetalarna flera miljoner extra. De pengarna hade behövts till exempelvis fler hyresrätter.

Runt om byggarbetsplatsen har flera av husen i kvarteret Persikan färdigställts.

Runt om byggarbetsplatsen har flera av husen i kvarteret Persikan färdigställts.

Johan Thornton

Juridisk fråga

Frågan om vems fel det är att den första grundplattan inte höll måttet kvarstår än. Stockholmshem kan heller inte ge besked om hur budgeten påverkats.

– Vi har dokumenterat det vi har hittat i takt med att vi har rivit grunden och nu sammanställer vi det. Det pågår fortfarande en dialog med den förra entreprenören och vi kan därför inte gå in närmare på detaljer i nuläget, skriver Åsa Stenmark.