De 140 eleverna från förskoleklass till årskurs 9 på Nacka international school i Fisksätra står från den 1 juli utan skola. Det meddelade Skolinspektionen på onsdagen.

Enligt Skolinspektionen har Frihab AB som driver skolan så dålig ekonomi att företaget riskerar konkurs inom kort. Dessutom har ägarna lämnat missvisande information om bolagets ekonomiska ställning och låtit bli att betala skatt med hänvisning till att andra betalningar prioriterats, skriver Skolinspektionen.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) tycker att beslutet är korrekt.

”Våra elever ska bara ha bra skolor att välja mellan. Vi (kommunen) stängde Fisksätraskolan för två år sedan av kvalitetsskäl, nu stänger Skolinspektionen Akademiska skolan. Det är bra och så det ska vara”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Elever från flera kommuner

När en skola stängs är kommunen skyldig att erbjuda eleverna plats i en kommunal skola.

”Vi kontaktar alla föräldrar och erbjuder alla ett nytt skolval och försöker på alla sätt vi kan tillgodose allas önskemål och val av ny skola”, skriver Nackas utbildningsdirektör Susanne Nord.

”Det finns många bra skolor att välja bland. Jag har stora förhoppningar på nya Viktor Rydbergs skola som nu byggs i Fisksätra och startar i höst”, skriver Mats Gerdau.

110 av eleverna kommer från Nacka kommun och 30 från andra kommuner.

”De elever som kommer från andra kommuner, informerar även de kommunerna så att vi säkerställer att plats erbjuds eleverna inför höstterminsstarten”, skriver Susanne Nord.