För ett tag sedan rapporterade vi om att Stockholms simförbund uttryckt oro för simföreningar i Stockholms verksamheter, när staden valt att subventionera sina simskolor på vissa platser från och med 1 januari i år.

Tanken med de billigare, kommunala simskolorna är att fler barn i socioekonomiskt svagare områden ska lära sig att simma, och staden med idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S) i spetsen meddelade att grupperna är populära med hög beläggning.

Spårvägen simförening berättade dock att anmälningstalen till deras simskolor minskat kraftigt i samband att subventionerna infördes och att de för första gången någonsin varit tvungna att ställa in grupper, vilket slår hårt ekonomiskt. Det finns en risk för att staden kommer konkurrera ut dem, menar man.

Oppositionen kritiska

Nu uttalar sig även oppositionen i Stockholms stad i frågan. Till idrottsnämndens senaste sammanträde hade Stockholms simförbund skickat in en skrivelse om problematiken, och i samband med den la Centerpartiet ett särskilt uttalande om det hela, som Moderaterna och Liberalerna anslöt sig till.

– Det är bara att beklaga att majoriteten anser att staden i egen regi bedriver bättre idrottsverksamhet än idrottsföreningarna, säger Mikael Peterson (C), vice ordförande i nämnden.

Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden.

Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden.

Centerpartiet

I uttalandet framhåller man att man hellre sett att staden skulle minska kostnaden för simskola för hushåll med låga inkomster, något de själva gjorde när de styrde under förra mandatperioden.

Enligt Mikael Peterson skulle det öka simkunnigheten, men utan att slå mot simföreningarna.

– Det är mer träffsäkert för att alla ska få möjlighet till simskola, oavsett ekonomiska förutsättningar. Dessutom stöttade vi skolorna, som ju har ansvaret för att lära barn att simma, med extra resurser i områden där simkunnigheten är lägre än genomsnittet. Så ökar man simkunnigheten hos Stockholms barn utan att sätta krokben för föreningslivet, säger han.

Inväntar svar

Enligt Maria-Elsa Salvo tar majoriteten föreningarnas oro på allvar och ska börja titta på hur man kan inkludera dem i den kommunala verksamheten mer. Samtidigt menar hon att det är för tidigt att utvärdera projektet med subventionerade simskolorna.

– Den här satsningen har precis sjösatts, det har knappt gått två månader. Vi kommer att göra en utredning och analys, men det är för tidigt att säga när, sa hon till Mitt i, i samband med föreningarnas kritik.

Oppositionen säger att de nu inväntar idrottsförvaltningen svar på simförbundets skrivelse.

"Men vi kan reda nu säga att vi står fullt bakom deras brev och förstår deras oro. Stadens simskolor ska och är en kortvarig verksamhet medan föreningarnas simskola däremot är inkörsporten till att utöva idrotten på riktigt och bli en del av stadens föreningsliv", skriver man i det särskilda uttalandet.