Centerpartiet blir från och med den 20 april en del av styret för Tyresö kommun tillsammans med S, L och MP.

Det blocköverskridande samarbetet har politikerna valt att kalla Tyresösamarbetet, enligt ett pressmeddelande från partierna.

– Centerpartiet har tagit ett internt beslut att de vill ingå i styret. Det välkomnar vi givetvis eftersom det blir ett stabilare styre på det sättet. Vi tror samarbetet kommer gå väldigt bra då vi har många frågor med stor samsyn, säger Anita Mattsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Ny C-politiker vid rodret

Det är inte Ulrica Riis-Pedersen som leder Centerpartiet in i styret. Hon var gruppledare under valet och även efter, och har länge varit en högljudd kritiker till det socialdemokratiskt ledda styret. Nu är det i stället Raymond Moubé (C) som tagit över, samma person som skapade politiskt rabalder efter valet i höstas.

– Det känns väldigt bra att numera ingå i Tyresös styre. Det var under vårt årsmöte i mars som våra medlemmar bestämde att vi skulle samarbeta med styret, och vi hade även en nomineringsstämma för vilka som ska representera partiet, säger Raymond Moubé (C), gruppledare för Centerpartiet.

Dramatiskt sedan valet

Det senaste halvåret har varit stormigt i Tyresös kommunpolitik. Efter valet i höstas utropade sig de tre borgerliga partierna M, C och KD som segrare. Med hjälp av stödpartiet Sverigedemokraterna skulle de få igenom en knapp majoritet.

Men på kommunfullmäktiges första möte efter valet den 27 oktober 2022 röstade C-ledamoten Raymond Moubé emot den lokala partilinjen och släppte därmed fram ett S-lett styre med kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) i täten.

– Först och främst röstade jag inte emot partiet, jag röstade emot mina partikamrater. Men jag har majoriteten av centerpartisterna bakom mig, så jag röstade för partiet, sa Raymond Moubé (C) då till Mitt i.

Vägrade samarbete med SD 

Skälet till beslutet var enligt Raymond Moubé (C) att ett samarbete med Sverigedemokraterna går emot Centerpartiets riktlinjer. 

– Vi har en ideologi som inte går hand i hand med deras ideologi. Jag röstade för att få bort Sverigedemokraterna från styret av vår kommun. Det var den rätta saken att göra som centerpartist.

Men hur styret sen skulle formas efter Moubés kupp var länge osäkert. Och trots ett inledande budgetsamarbete mellan de fem partierna som gick över förväntan beslutade Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i december att styra Tyresö på egen hand.

Anita Mattsson, kommunstyrelsens ordförande (S), Raymond Moubé, gruppledare kommunstyrelsen (C), och Marie Åkesdotter, gruppledare kommunstyrelsen (MP)

Anita Mattsson, kommunstyrelsens ordförande (S), Raymond Moubé, gruppledare kommunstyrelsen (C), och Marie Åkesdotter, gruppledare kommunstyrelsen (MP)

Pekka Pääkkö

C pendlar tillbaka

Samtidigt meddelade ett tidigare splittrat Centern att de kommit överens om att hålla sig neutrala under mandatperioden. Drygt fyra månader senare verkar partiet ha pendlat tillbaka i den frågan igen och väljer alltså nu att ändå ingå i ett samarbete.

– Vi valde att gå in i en oberoende opposition i november mest för att reda ut den splittring av åsikter som fanns inom partiet. Vi var definitivt oense huruvida vi ska eller inte ska samarbeta med SD. Nu har medlemmarna gjort sitt val, säger Raymond Moubé (C), gruppledare.

Tyresömoderaterna är mycket kritiska till Centerpartiets vändning och kallar det för "vänstersidans pinsamma politiska soppa".

– Moderaterna är partiet du ska kunna lita på. Vi bryr oss om Tyresö och dess invånare och är alltid redo att ta tag i frågorna som är viktiga för Tyresöborna, säger Anki Svensson (M) oppositionsråd i ett inlägg på partiets Facebook-sida.

Centerpartiet i Tyresö tar kliv bort från M, SD och KD

I söndags såg Centerpartiet ut att kunna lappa ihop relationerna efter dramat där Raymond Moubé (C) ­röstade fram ett S-lett styre. C-ledamöterna beslutade att trots allt gå i enad oberoende opposition. Men direkt börjar nya sprickor framträda.

På Centerpartiet i Tyresös medlemsstämma den 13 november beslutades att partiet ska gå in i en oberoende oppositionsposition. Det innebär att de nu backar från M, KD och även SD som de tidigare inlett ett samarbete med.

– Vi kommer varken att välja den blå eller röda sidan. I kommande kommunfullmäktige förväntar jag mig därför att vi alla tre centerpartister lägger ner vår röst för att vara neutrala i opposition, säger Raymond Moubé (C).

Centerpartiets gruppledare Ulrica Riis-Pedersen vill fortfarande inte kommentera Raymond Moubés beslut att rösta emot resten av partikamraterna under kommunfullmäktige den 27 oktober, då det tänkta M-C-KD-styret röstades ner på grund av samarbetet med SD.

– Jag har inväntat den medlemsstämma vi hade i söndags med att uttala mig då det har varit viktigt att alla medlemmar får tycka till. Nu har vi landat i det här vägvalet att vara i opposition. Det känns bra och jag ser fram emot att kunna driva vår politik framöver, säger Ulrica Riis-Pedersen (C).

Oförändrad ställning mot SD

Enligt Ulrica Riis-Pedersen innebär beslutet att partiet kan arbeta med frågorna man gick till val på, som en likvärdig skola, regnbågsboende, trygghet och att bevara gröna och blå stråk.

– Alla våra medlemmar deltog i medlemsstämman och vi står enade i att det här är ett bra vägval för oss. Nu önskar vi få lite ro och få jobba framåt.

Enligt Raymond Moubé innebär detta att läget är i princip oförändrat.

– Centerpartiet var redan i opposition efter kommunfullmäktige 27 oktober och vi kommer fortsätta driva vår politik med samma hjärtefrågor. Mitt eget ställningstagande mot SD förblir oförändrat.

Inför kommunfullmäktige den 27 oktober ingick C i en valteknisk samverkan med M, KD och SD. Men enligt Ulrica Riis-Pedersen har avtalet aldrig inneburit något politiskt samarbete med SD.

– Det har aldrig varit en fråga om något samarbete från vår sida och det har inte funnits några förhandlingar med SD. Jag tänker inte lämna några övriga kommentarer utöver det.

Konflikt kring uttalandet

Raymond Moubé vill dock påpeka att medlemmarna inte var överens om pressmeddelandet.

– Vi hade bestämt att gå ut i en presskonferens som en enad front och lämna besked om hur vi kommer agera. Jag kan konstatera att mina partikamrater inte har följt den planen och därför kan jag inte garantera hur de kommer agera framöver.

Ulrica Riis-Pedersen har en helt annan bild.

– Vi beslöt under ett internt styrelsemöte den 1 november som Raymond Moubé var med på att vi i ett pressmeddelande skulle gå ut med vad vi kommit fram till under söndagens medlemsstämma.

Huruvida förhandlingarna i styret påverkas av Centerpartiets beslut är inget Raymond Moubé vill uttala sig om i nuläget.

– Om jag går i opposition efter det här har jag inte hunnit fundera på och vi i styret har inte hunnit prata efter kretsstämman. Jag sitter fortfarande kvar i kommunstyrelsen.

Jag kan konstatera att mina partikamrater inte har följt planen

Osäkert hur styret formas efter Moubés kupp

Centerpartisten Raymond Moubé chockade många när han plötsligt bytte sida och släppte fram Anita Mattsson (S) som kommunstyrelsens ordförande. Nu återstår att se hur hon ska få ihop det nya styret med stöd från både V och C.

Allt har pekat på ett maktskifte i Tyresö kommun när de tre borgerliga partierna M, C och KD ingått i en allians. Men för att få 31 mandat och majoritet krävdes stöd från SD, något som upprört många centerväljare.

Det upprörde även C-ledamoten Raymond Moubé som under kommunfullmäktiges första möte efter valet torsdagen den 27 oktober röstade emot den lokala partilinjen.

– Först och främst röstade jag inte mot partiet, jag röstade emot mina partikamrater. Men jag har majoriteten av centerpartisterna bakom mig, så jag röstade för partiet, säger Raymond Moubé.

Skälet till beslutet är enligt Raymond Moubé att ett samarbete med Sverigedemokraterna går emot Centerpartiets riktlinjer.

– Jag röstade för att få bort Sverigedemokraterna från styret av vår kommun. Det var den rätta saken att göra som centerpartist.

När han bytte sida flyttade också två ersättare, Richard Norin och Hanne Sofia Carlsson, över till det nya styret.

V med i förhandlingar

Detta innebär att Socialdemokraterna, som gick starkt framåt i kommunalvalet i Tyresö, behåller makten i kommunen tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Raymond Moubé (C).

– Det känns väldigt bra och jag är otroligt glad att Centerpartiet visar ett sådant civilkurage och står för sin partilinje, säger Anita Mattsson (S), som får nytt förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

Trots den oförutsedda situationen skulle en budget presenteras till den första november. För att få stöd för budgeten valde det förra minoritetsstyret med S, L och MP att ta in Vänsterpartiet i värmen och Raymond Moubé.

Efter en helgmangling kom de överens och presenterade ett förslag i tisdags.

– Vi har suttit i helgen och jobbat fram en budget i en stor samförståndsanda med glada miner. Vi har tuffa ekonomiska tider framför oss, men trots detta har vi nu en budget där vi kan fortsätta satsa på arbetet inom olika områden och samtidigt ta ansvar för de effektiviseringar som krävs, säger Anita Mattsson (S).

Mats Lindblom (L), som är kommunstyrelsens vice ordförande, menar att Tyresö har god kontroll över ekonomin och står på en stadig grund som resultat av tidigare mandatperiod.

– Naturligtvis påverkar lågkonjunkturen och inflationen budgeten och det finns även en risk att vi kommer gå back, men tack vare fantastiska resultat från förra mandatperioden har vi avsatt en stor reservfond som vi nu kan använda.

– Därför känner vi oss ganska komfortabla att vi inte behöver göra neddrag, utan vi kan säkra de satsningar vi tidigare gjort på skola och annan välfärd.

Enligt Inger Gemicioglu (V) fungerade samarbetet med budgeten ovanligt bra.

– Det är ändå historiskt unikt att dessa fem partier arbetar tillsammans med en budget. Vi alla kunde enas om att vill vi fortsätta jobba med och utveckla de områden som vi satsat på tidigare.

Viktigaste prioriteringarna

Enligt Anita Mattsson (S) ska det nya styrets politik genomsyras av kvalitet i välfärden.

– Att fortsätta att leverera en riktigt bra kvalitet på samtliga verksamhetsområden till Tyresöborna.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill driva miljö- och klimatarbetet samt det förebyggande sociala arbetet på en fortsatt hög nivå.

– Vi har en klimatplan som vi ska följa och har till exempel ett mål om att ha netto noll klimatavtryck år 2030. Vårt klimatarbete i kommunen rankas som topp 10 i Sverige, det måste vi hålla i, säger Marie Åkesdotter (MP).

– Nu när Centerpartiet är med i styret kommer vi att fortsätta arbetet med tryggheten som är ett fokusområde för oss, säger Raymond Moubé (C).

– Sen får vi inte slå oss till ro när det gäller ekonomin heller. Vi måste fortsätta stötta kommunens förvaltningar, det är nyckeln till att vi kan få loss resurser åt till exempel förebyggande insatser, säger Mats Lindblom (L).

Nya styret ännu oklart

Nu återstår arbetet för kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) att försöka få ihop den nya majoriteten. Förhandlingarna om hur det kommande samarbetet ska se ut har ännu inte börjat.

– Vi har helt enkelt inte haft tid, hittills har det bara handlat om att bli klara med budgeten. Först nu kan vi börja fokusera på hur vi ska styra kommunen, säger Anita Mattsson (S).

– Det är viktigt för Centerpartiet att fortsätta stå för sina grundvärderingar. Det enda krav jag kommer ställa är att politiken gynnar Centerpartiet och Tyresöborna, säger Raymond Moubé (C).

– Det är inte färdigdiskuterat hur fortsättningen ska bli, men det är klart att vi i Vänsterpartiet skulle önska att fortsätta arbeta på samma sätt som vi gjorde med budgeten, säger Inger Gemicioglu (V).

Jag röstade emot mina partikamrater, men röstade för partiet.

Ny mandatfördelning

S-MP-L med stöd av V och Raymond Moubé (C): 31 mandat

Socialdemokraterna: 20

Liberalerna: 4

Miljöpartiet: 3

Vänsterpartiet: 3

Raymond Moubé (C): 1

M-KD-C med stöd av SD: 30 mandat

Moderaterna: 17

Centerpartiet (utan Moubé): 2

Kristdemokraterna: 2

Sverigedemokraterna: 9

Tufft ekonomiskt läge präglar nya budgeten

Förra veckan presenterade det nya styret sitt förslag till budget för 2023 och framåt. Den är präglad av den ökade inflationstakten, kriget i Ukraina och ett nytt pensionssystem som tär på den kommunala ekonomin.

Nytt pensionssystem: Genom ett avtal mellan SKR och fackliga organisationer har Sverige fått ett nytt kommunalt pensionssystem. Det träder i kraft 2023 och innebär en utgift för Tyresö kommun på 103 miljoner kronor i pensionsavsättningar 2023–2024.

Lägre överskott: Tidigare har målresultatet legat på 2,5 procent (resultatet som del av skatter och statsbidrag). Det skrivs nu ner till 2,0 procent över mandatperioden.

För 2023 och 2024 budgeteras ett näst intill obefintligt överskott på 0,6 och 0,9 miljoner, motsvarande 0 procent. Med större överskott 2025–2026 ska 2-procentsmålet nås.

Kommunen och dess bolag har ett mål om att ha en ekonomi i balans. Det innebär att verksamheterna ska eftersträva varken för stora överskott eller underskott.

Skatt: Oförändrad. 19,50 kronor per hundralapp (totalt 31,58 med regionalskatten inräknad).

Budget efter verksamhetsområden (förändring jämfört med budget 2022):

Siffrorna har enligt styrets budgetförslag justerats efter demografiska förändringar.

Förskola: 357 mkr (+5,6%)

Grundskola: 832 mkr (+3%)

Individ- och familjeomsorg: 300,6 mkr (+9,5%)

Omsorg om personer med funktionsnedsättning:304,1 mkr (+5,3%)

Äldreomsorg: 407,5 mkr (-1,2%)

Gymnasieskola: 257,8 mkr (+3,1%)

Vuxenutbildning: 29 mkr (+1,4%)

Bibliotek, kultur, fritid och fritidsgårdar: 130,6 mkr (+7,2%)

Samhällsbyggnad: 168,9 mkr (+4,6%)

Bygglovsverksamhet: 9,3 mkr (+/-0)

Gemensam verksamhet: 258,1 mkr (+3,4%)

Politisk verksamhet: 31,7 mkr (+3,3%)

Besparingsbehov: 0