De sex tegellängorna på Klasrovägen byggdes 1964 och sedan dess har inga större renoveringar gjorts.

Redan våren 2020 började Sollentunahem planera för en upprustning, men sommaren året därpå slog hyresgästerna bakut då man fick bud om kommande hyreshöjningar.

Sollentunahem ville höja med nästan 4 000 i månaden för en trea och nästan 5 000 för en femma, utan möjlighet till så kallat ”frånval” med en mindre omfattande renovering.

– Om det blir verklighet kommer många här tvingas flytta. Vart ska de ta vägen? sa Jeanette Andersson som representerade grannarna på alla samrådsmöten med Sollentunahem då.

Jeanette Andersson och hennes sambo Per Wiklander hemma i sitt kök på Klasrovägen. "Här är ganska fräscht, men kök brukar alltid bytas ut när det blir stambyte", säger Jeanette.

Jeanette Andersson och hennes sambo Per Wiklander hemma i sitt kök på Klasrovägen. "Här är ganska fräscht, men kök brukar alltid bytas ut när det blir stambyte", säger Jeanette.

Tomas Stark

Successiv hyreshöjning

Förhandlingarna strandade, men återupptogs några månader senare och man nådde så småningom en överenskommelse då Sollentunahem lyssnade på hyresgästernas synpunkter.

– Ja, det blir en renovering i två nivåer, en med hela lägenheten och en med bara kök och badrum, säger Jeanette Andersson som i dag är ordförande i Hyresgästföreningen både lokalt i Klasro och i hela Sollentuna.

Hyreshöjningarna kan bli tuffa ändå för många, men Sollentunahem har gått med på att genomföra höjningarna successivt under en femårsperiod.

– De har dessutom varit bra på att erbjuda folk andra lägenheter till en lägre kostnad. En eloge till dem som har jobbat för att lösa det för alla som har det svårt, säger Jeanette Andersson.

Evakuering i november

Utöver själva husen ska även bland annat gårdarna och tvättstugorna rustas upp och det har tagit tid att enas om alla detaljer.

Efter det tog även upphandlingen och projektering sin tid, men nu är allt klart. I november evakuerades den första av de sex längorna och i förra veckan påbörjades själva renoveringen.

Målet är att projektet ska flyta på smidigt och att så få hyresgäster som möjligt ska bo i tillfällig lägenhet under renoveringstiden, förklarar Per Wistedt, fastighetsutvecklingschef på Sollentunahem.

– Vi har länge sett fram emot att kunna påbörja renoveringen i Klasro och vi är glada över att ha kommit överens om en hållbar plan för arbetet, säger han.

Solceller på taken

Projektet beräknas pågå till och med 2026 och omfattar förutom arbete i lägenheterna även renovering av allmänna ytor så som tvättstugor, miljörum, teknikutrymmen, utemiljön, och installation av solceller på taken.

– Med den här renoveringen förbättrar vi boendemiljön för våra hyresgäster i Klasro samtidigt som vi skapar långsiktigt hållbara hem för många år framöver, säger Sollentunahems vd Anna Mellström.