På Valstavägen i Märsta inträffade under den gångna sommaren två olyckor där barn drabbades. I juni avled en 11-årig pojke efter att ha blivit påkörd av en bil. I augusti fick en tonåring föras till sjukhus, dock ej med livshotande skador. För tio månader sedan inträffade ytterligare en olycka med ett barn inblandat inträffade på samma väg. Även den gången gick det bra.

Under förra veckans möte i kommunstyrelse tog oppositionerådet, Marie Axelsson (S), upp just detta och vill att trafiksäkerhetshöjande åtgärder införs på Valstavägen från Valstarondellen fram till rondellen vid Midgårdsvägen.

– Det behövs både farthinder på flera ställen och en sänkt hastighetsgräns. Det behövs även bättre belysning och tydligare markeringar både på asfalten och mer synliga skyltar. Det borde vara 30 kilometer i timmen hela vägen från första rondellen (vid förskolan) fram till rondellen vid Syrisk-ortodoxa kyrkan (Midgårdsvägen), säger Marie Axelsson.

Marie Axelsson (S), oppositionsråd i Sigtuna kommun.

Marie Axelsson (S), oppositionsråd i Sigtuna kommun.

Stefan Källstigen

Vad tror du det är som gjort att just Valstavägen har varit så olycksdrabbad? 

– Det är svårt att svara på men min jag skulle säga att det beror på för dåligt uppmärkta övergångsställen, skymda skyltar, för få farthinder i kombination med för hög tillåten hastighet för biltrafik. Det måste bli svårare att köra för fort, säger hon.

Boende i Valsta upplever dock inte att vägen skulle vara mer trafikfarlig än någon annan. Däremot vittnar de om att det körs fort på sträckan ibland.

– Vid några av vägarna som ligger här får folk för sig att köra på rätt hårt eftersom det inte finns några riktiga stopp eller kameror. Det viktigaste tycker jag är att det borde komma upp någon typ av vägstopp som gör att man inte kan köra för fort, säger Jakob Adamstal som bott i Valsta i hela sitt liv.

Jakob Adamstal reagerar på trafiken på Valstavägen.

Jakob Adamstal reagerar på trafiken på Valstavägen.

Jens Kassnert

Jakob anser inte att sikten är dålig utan tror att olyckorna främst beror på hastigheterna. Flera personer som Mitt i Sigtuna pratar med anser att det är viktigt att få ner hastigheten.

– Man kanske måste lägga fler gupp, det är ett problem med att folk kör för fort, säger Mahdi Ali.

Valstavägen är inte den enda vägen i kommunen som skulle må bra av en hastighetssänkning anser Marie Axelsson (S).

– På Uppsalavägen samt Stora gatans förlängning mot Märsta (i Sigtuna stad) bör det till åtgärder, säger hon.

Under sommaren har delar av Valstavägen asfalterats om och fler åtgärder är på gång.

Mahdi Ali vill se farthinder på Valstavägen för att sänka hastigheten.

Mahdi Ali vill se farthinder på Valstavägen för att sänka hastigheten.

Jens Kassnert