Plast, metall, elektronik och textil.
Både mindre personbilar och större skåpbilar rullar in vid skyltarna till de olika återvinningsstationerna. Trots det grådaskiga vädret är det full rulle på Östberga återvinningscentral.
– Vi har sett ökning av besökare och inlämnade textilier. Speciellt efter att det har blivit förbjudet slänga textil i vanliga soporna och efter att Sätra återvinningscentral stängde, säger Mohammed Dadi, arbetsledare på Östberga återvinningscentral.
Minsta strumpan ska återvinnas
Sedan 1 januari är det olagligt att slänga gamla strumpor, håliga tröjor eller urtvättade lakan i den vanliga soppåsen. Nu ska allt i stället återvinnas.
– Vissa har koll, vissa har inte det. Då får vi informera. Vissa kunder har lite svårt att veta att all textil, även det som är trasigt, ska till textil återvinning och återbruk. Men allt hamnar ju i samma avfall så länge det är inte smutsigt eller trasigt, säger Mohammed Dadi.
Mohammed Dadi, arbetsledare på Östberga återvinningscentral.
Martin Svensson
Här finns textilavfall sedan flera år men det är under de senaste veckorna som Mohammed Dadi och kollegorna har sett en ökning i återvunnen textil.
Det visar också statistik från Artikel 2, som samlar in in textilavfall från Östberga återvinningscentral. I januari 2024 samlades det in cirka 22 000 kilo textil. Under samma period i år var det över 46 000 kilo, alltså mer än en fördubbling.
"Bättre sent än aldrig"
Bo Mattson går över återvinningscentralen med två stora påsar fyllda med kläder.
– Jag har fler påsar i bilen, säger han och skrattar till.
Han är här på grund av den nya lagen.
– Det är en liten omställning. Vi håller på att rensa min frus systers garderob och då blir det mycket att slänga. Det här är fjärde gången jag är här och slänger textil i år.
Under sportlovet blev det många turer till återvinningscentralen för Bo Mattson, 74.
Martin Svensson
Ingrid Karlsson och hennes man har också hört talas om lagen.
– Det är just därför vi är här. Jag tycker man ska tänka mer på det här med återvinning och återbruk men att det kommit lite sent. Men bättre sent än aldrig, säger hon.
Tror du att folk kommer att följa lagen?
– Nej. Det är för lång uppförsbacke. Folk bryr sig inte utan är lata. Det märker vi i vårt soprum där folk slänger allt oavsett. Det spelar inte någon roll hur många skyltar man sätter upp.
Ingrid Karlsson, 68, tycker den nya lagen är bra men är tveksam till om folk kommer att följa den.
Martin Svensson
Vill ha tillgänglighet
Genom duggregnet kommer Kent-Erik Johannisson cyklande. I cykelkorgen har han en påse med gamla kläder. Han har cyklat till Östberga från Södermalm för att återvinna.
– Jag tycker det är jättebra att vi återvinner. Men jag tycker att det borde finnas mer och tydlig information om var man kan slänga textil. Jag cyklade till exempel först till återvinningsstationen vid Norrtull, men där gick det ju inte.
Han är försiktigt optimistisk inför att folk kommer att återvinna sina textilier nu.
– Jag tror faktiskt att fler och fler kommer göra det. Särskilt om det blir så enkelt att man kan slänga det på nära håll och under hela året, säger Kent-Erik Johannisson och cyklar vidare.
För Barbro Söderberg är avståndet däremot inga problem. Hon bor i Stureby och tycker det är smidigt att återvinna vid Östberga.
– Vi har nära hit och jag återvinner kanske var fjortonde dag. Det är inte jobbigt alls. Allt som man kan göra för miljön och klimatet är jag för, så jag tycker att lagen är jättebra, säger hon.
Barbro Söderberg, 66, har inga problem med att återvinna sin textil.
Martin Svensson
Det är vid Återbruket vid Östberga återvinningscentral som man lämnar in gamla textilier.
Martin Svensson