Foto: Mostphotos

Efter hot mot skola – kvinna kartläggs

Den kvinna som greps misstänkt för hot mot Rödabergsskolan sitter nu häktad. Det ser inte ut som att hon har haft någon tidigare koppling till skolan.

  • Publicerad 16:54, 15 sep 2022

Vi tittar både på vad hon har gjort samma dag och under en lite längre tid tillbaka.

På fredagen för två veckor sedan runt halvfem på eftermiddagen mottog Rödabergsskolan ett hotfullt mejl.

Enligt utbildningsförvaltningen var det från en kvinna som uppgav att hon befann sig på Odenplan på väg till skolan för att genomföra en attack mot elever och lärare.

Hon beskrev sig själv i mejlet som en drogpåverkad, potentiell mördare. Där fanns även ett foto på en yxa, en större kniv och en vit ansiktsmask.

Låste in elever och personal

Skolan larmade polis och såg till att snabbt låsa in de elever och den personal som fanns i byggnaden.

Eftersom händelsen inträffade sent på eftermiddagen var det endast fem elever och tre vuxna kvar i skolan.

Kort efter att mejlet hade skickats grep polisen en kvinna i närheten av skolan.

– Det var odramatiskt. Klockan 16.54 greps hon utanför skolan och ska då ha samarbetat med polisen. Hon hade vapen på sig som faller under knivlagen, men jag vill inte gå in på vilka, säger förundersökningsledaren Rickard Hofmann.

Brott mot knivlagen

Kvinnan begärdes först häktad för förberedelse till mord, men enligt tingsrätten fanns inte tillräcklig bevisning för det. Hon har i stället häktats för grovt brott mot knivlagen.

Rickard Hofmann menar dock att misstanken om förberedelse till mord kvarstår.

– Hon är fortfarande häktad. Jag måste snart bestämma om jag ska väcka åtal eller begära en återhäktning.

– Som det ser ut nu kanske det blir en kortare förlängning, jag ser inte framför mig någon lång utredning efter det.

Har hon någon koppling till skolan?

– Som det ser ut i dag verkar hon inte haft någon egen koppling till skolan, men det utreds fortfarande och kan komma att ändras.

– Vi försöker kartlägga vad hon haft för sig tiden innan mejlet skickades för att utreda vad hon kan ha har haft för avsikter. Vi tittar både på vad hon gjort samma dag och under en lite längre tid tillbaka.

– Vi har förhört både henne och vittnen, till exempel de som tog emot mejlet och andra som varit i kontakt med henne samma dag samt dagarna innan.

Är det vanligt med allvarliga hot mot skolor?

– Hotet mot skolan var allvarligt, men det är inte säkert att hon hade för avsikt att genomföra handlingen. Sådana här hot kommer emellanåt, men det kanske inte är så vanligt att de riktas mot skolor.