Vad som orsakade hissens fall när fem personer miste livet är alltjämt föremål för utredning. En av parterna som inväntar slutsatserna är fackföreningen Byggnads, som sedan händelsen den 12 december går återkommande skyddsronder på byggarbetsplatsen i Ursvik.

Besöken blir också tillfällen att tala med byggarbetarna, bland annat om hur det känns att använda bygghissen.

– De sade att de har börjat åka, men att det fortfarande inte känns bra. Man är liksom rädd när man åker, säger Rikard Mossberg, regionalt skyddsombud på Byggnads.

"Känns långt bort"

Kollegan Johnny Rindebrand, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland, tror på skärpta regler.

– Kanske behövs en tuffare kontroll när man höjer hissarna, som nästan är att likställa med när man monterar hiss i fasta bostäder. Där är det ju andra regler, de är mycket tuffare.

Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland, tycker att det behövs fler ögon vid kontroller av bygghissar.

Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland, tycker att det behövs fler ögon vid kontroller av bygghissar.

Byggnads

Hur långt ifrån en sådan förändring är man?

– I min värld är man jättelångt ifrån. Risken är att det kommer att rinna ut i sanden och det är inte kul.

Rutiner har blivit bättre

Det är Arbetsmiljöverket som detaljbestämmer vad som gäller för arbetsmiljön på byggen i Sverige. Handläggaren Rasmus Aronsson tycker att reglerna för bygghissar är tillräckliga.

– Sedan gäller det så klart att man följer dem, att alla inblandade parter gör det de ska.

Men han är öppen för förbättringar: I dag när ändringar görs på en redan installerad hiss krävs inte alltid besiktning av ett ackrediterat kontrollorgan. Undantagsvis kan det i stället räcka med en skriftlig plan som granskas av kontrollorganet, medan själva kontrollen utförs av hissmontören.

Rasmus Aronsson säger att det skulle kunna bli aktuellt att begränsa möjligheten till sådana undantag.

– Vi arbetar systematiskt med översyn av reglerna och de föreskrifter som gäller för bygghissar är inget undantag, utan snarare högst aktuellt.

Ny hiss på plats

I januari meddelade företaget Cramo att de skulle installera en ny hiss på bygget i Ursvik.

Allt har gått som det ska med den installationen, säger Rikard Mossberg, som berättar att hissleverantören har gett alla på arbetsplatsen en genomgång av hur den fungerar.

– Så man har tagit till sig det, för att försöka dämpa rädslan.

Rikard Mossberg, regionalt skyddsombud på Byggnads.

Rikard Mossberg, regionalt skyddsombud på Byggnads.

Byggnads

Byggets huvudentreprenör Andersson Company har hörsammat fackets synpunkter, tycker han. En kritik har handlat om att det måste bli lättare att genomföra skyddsronder.

– Det var ganska tydligt att de rutinerna inte var så bra som man förväntar sig av ett ganska stort bolag. Det har blivit bättre. Men det finns kvar att göra, så mycket kan man säga.

Mitt i har sökt Andersson Company som inte återkommit.