Harry Potter-kuren kallas den, busskuren som satt Älvnäs på kartan. Och nu har buss 305 fått ytterligare en spektakulär busstation på sin väg genom området.

– Den blev klar i början av september, en fransk polisstation inspirerad av kommissarie Maigret, säger Hans Christiansen, ordförande i Älvnäs väg- och tomtförening och idémakaren bakom busskuren.

Så här stämningsfullt är det vid den franska polisstationen i Älvnäs på kvällarna.

Så här stämningsfullt är det vid den franska polisstationen i Älvnäs på kvällarna.

Hans Christiansen

Parisiskt bokskåp

I Älvnäs finns det förutom de två busstationerna också en bland annat en italiensk piazza, en kopia av Roseman bridge från filmen Broarna i Madison County och ett bokskåp utfört som den legendariska bokhandeln Shakespeare and Company i Paris.

– Det är mycket fart i min hjärna. Det kan komma vilka idéer som helst, säger Hans Christiansen.

Lokaltidning från Yorkshire

Just Harry Potter-kuren har fått mycket uppmärksamhet. Dess förlaga är Goathland railway station i Yorkshire i England som förutom att ha varit inspelningsplats för Hogsmeade i Harry Potter-filmerna också figurerat i tv-serien Tillbaka till Aidensfield.

Goathlands lokaltidning, Whitby Gazette, fick nys om bygget och har intervjuat Hans Christiansen.

– Det är roligt att att spritt sig så långt. Folk kommer hit för att se den, säger han.

I somras, just när fönsterluckorna skulle komma på plats på den nya busskuren, mötte han två cyklister som på sin halvårslånga resa från Tyskland hade åkt ut till Älvnäs just i syfte att titta på busskuren.

"Point of interest"

– De hade läst om den och hittat den på på Google maps, där det är en point of interest. Så då visade jag dem den nya busskuren också och sen åkte vi hem till mig och drack kaffe och pratade världspolitik, säger han.

Så här ser det ut inne i den nya busskuren.

Så här ser det ut inne i den nya busskuren.

Hans Christiansen

Om det blir ytterligare en ny busskur i Älvnäs är inte uteslutet.

– Det vet man aldrig. Busschaufförerna har ibland stannat och ropat ut genom dörren "när kommer nästa?". Vi får väl se, säger han.

Så har grannarna har smyckat Älvnäs

Den kända Harry Potter-busskuren har satt Älvnäs på kartan. Men det finns gott om igenkänning och populärkulturella referenser som lockar både stora som små till bostadsområdet. "Det strömmar in folk", säger Hans Christiansen, ordförande i Älvnäs väg- och tomtägarförening.

När buss 305 rullar in i Älvnäs möts passagerarna av en helt nyanlagd italiensk piazza. Ungefär hundra meter bort kan de kliva av på hållplatsen Flugsnapparvägen och direkt ta ett kliv in i Harry Potters förtrollade värld.

https://www.mitti.se/nyheter/hallplatsen-dar-mugglare-kan-vanta-pa-bussen/repufi!RO84AxdtwygbS7br7EAtQ/

Busshållplatsen som är en kopia av en kur i stationen Hogsmeade i Harry Potter har uppmärksammats i flera medier. Den har även inneburit att besökare hoppat av tidigare för att ta sig en titt.

Men det är långt i från det enda som lockar folk till Älvnäs. Hans Christiansen är en av flera lokala krafter som smyckat området. En lekpark i nostalgiskt skimmer är något som lockar de yngre.

– Den gjordes om för ungefär tio år sedan. Vi tillsatte en lekparksgrupp och bestämde att vi skulle ha några gamla grejer i parken, säger han.

Lokalhistoria

Här finns bland annat miniatyrer av en butik som funnits på området och en färja som körts till och från Mälaröarna. Där står även en buss av samma modell som Mälaröarnas omnibuss körde med i kommunen fram till 1960-talet.

– Det är föreningens pengar som vi har betalat med. Eftersom det kommer hit folk från andra områden har vi sökt driftsbidrag hos kommunen, men fått nej, säger Hans Christiansen.

Då föreningen är de som bekostar bygge och underhåll är parken avsedd för boende i Älvnäs. Men även besökare är välkomna.

– Vi har satt upp en skylt om att man får lämna ett swishbidrag på 20 kronor om man inte bor i Älvnäs. I början var det lite protester, men det handlar inte om någon kontroll utan att vi ska ha råd med underhåll när fler använder den. I fjol fick vi in 15 000 kronor, säger Hans Christiansen.

Från parken leder en lång grusgång med körsbärsträd som är anlagd för att barnen ska slippa gå på bilvägen. Grusgången leder fram till ett område där den senaste nyheten finns. En italiensk piazza med bänkar, fontän och en boulebana.

Älvnäsborna Gunder Hurtigh och Bitte Andersson har bott i området länge och sett hur det har förändrats.

– Det är helt underbart. Det har blivit så bra och skapar en vi-känsla, säger Gunder Hurtigh.

Bitte Andersson lyfter fram lekparken som en favorit och tar ofta barnbarnen dit för lek. Men även för de äldre hittar hon guldkorn.

– Vi kommer ta hit våra vänner och spela boule.

Kulturella inslag

I närheten av boulebanan finns mer kulturella inslag. En bänk har smyckats med ett filmcitat från "Notting Hill" och även ett bokskåp finns uppställt.

– Det är gjort som bokhandeln Shakespeare and Company i Paris där bland annat Hemingway brukade vara, säger Hans Christiansen.

Förbipasserande kan hämta eller lämna en bok och innanför dörrarna är hyllorna uppmärkta med olika genrer. På väg mot den omtalade Harry Potter-busskuren kan flanörerna passera en annan filmreferens.

– Vi har byggt Roseman bridge, den är en liten kopia från en bro i "Broarna i Madison County".

Ännu är inte Älvnäs utsmyckning klar. Men Hans Christiansen vill inte riktigt avslöja vad han och föreningen har på gång.

– Det finns planer!

Det har blivit så bra och skapar en vi-känsla,

Livfullt område

I Älvnäs fanns det länge flera olika verksamheter. I den sommaröppna butiken Hedborgs filial kunde kunderna köpa mat.

Det fanns även ett trädgårdsmästeri där det odlades frukt och bär.

Även en stor ladugård fanns och där huserade kor, hästar, höns och grisar. Från gården såldes spenvarm opastöriserad mjök. När gården lades ner byggdes den om till häststallar. Delar av stallarna har bevarats och byggts om till en föreningslokal.

Namnet Älvnäs ska komma från en gård som hette Elvers näs efter ägaren.

Källa: Älvnäs väg- och tomtägarförening

Hållplatsen där mugglare kan vänta på bussen

När den gamla busskuren behövde rivas fick Älvnäsbon Hans Christiansen en minst sagt annorlunda idé. Resultatet får tankarna att sväva iväg både till den engelska landsbygden och inte minst Harry Potter.

Påväg mot Älvnäs får bussresenärerna hålla ögonen öppna, annars riskerar de att missa något alldeles speciellt.

Hållplatsen Flugsnapparvägen, där buss 305 kör, ger nämligen även mugglare chans att ta del av trollkarlen Harry Potter och hans förtrollade värld.

Men frågan är om det ens hade varit möjligt utan Hans Christiansen, ordförande i Älvnäs väg- och tomtförening.

– Den förra busskuren blåste omkull. Dessutom stod den så nära att folk fick hoppa åt sidan när bussen fick möte, säger han.

När kuren skulle flyttas några meter tänkte Hans Christiansen att den samtidigt skulle få ett rejält lyft och kryddas med populärkulturella inslag.

– Jag frågade styrelsen och de tyckte att det lät bra, säger han.

Sedan var det bara att börja planera för bygget.

– Enligt byggnadsnämnden behövdes inte bygglov eftersom det är ett vindskydd.

Känd tågstation

För några veckor sedan stod den klar och nu kan förbipasserande ta del av kuren som för tankarna till både Harry Potter och den gamla tv-serien Tillbaka till Aidensfield. Kurens original finns på riktigt.

– Den står i Goathland i östra England. Jag tittade på Tillbaka till Aidensfield som spelades in där och stationen är samma som stationen Hogsmeade i Harry Potter, säger Hans Christiansen.

Kuren verkar vara uppskattad av alla åldrar. En som ofta går förbi på sina promenader är Maud Westman från Närlunda.

– Jag blir glad när jag ser den, den är fantastisk, säger hon.

Lisa Andersson är en annan som gillar bygget.

– Jag tycker den är jättebra. Jag ser den varje dag när jag ska till skolan. Mina kompisar tycker också om den.

Hans Christiansen har tagit fram formen på kuren och den innehåller gott om detaljer i form av bilder som föreställer exempelvis en öppen spis och resväskor.

Invändigt finns lampor och bänkar och på framsidan finns även en liten stol att sitta på. Dessutom finns information om området originalet står i och – givetvis – en bild på Harry Potter.

– Sedan tyckte min fru att det skulle finnas ett kafé, så det har vi gjort genom foton som jag själv har tagit.

Förare stannar och fotar

Reaktionerna som kuren har mött har varit enbart positiva, enligt Hans Christiansen.

Han har inget emot om hans idéer inspirerar andra Mälaröbor att ta efter.

– Det skulle vara kul om det fanns flera sådana här busskurer, säger han.

Att bygget sticker ut råder det ingen tvekan om och det är inte bara boende och resenärer som reagerar.

– Det har varit bussförare som har vänt och haft en tom buss. Då har de klivit ur och fotat, säger Hans Christiansen.

Han berättar även om resenärer som tar en omväg.

– En del hoppar av här och går sista biten eller går hit för att få åka från busskuren.

Vad säger SL?

– Jag har inte frågat. Men DN var här och i den artikeln var SL positiva, säger Hans Christiansen.

Harry Potter

Böckerna om Harry Potter, den föräldralöse pojken som flyttar in på trollkarlsskolan Hogwarts, är skrivna av J.K Rowling.

Den första boken kom ut i 1997. I sviten ingår:

Harry Potter och De vises sten

Harry Potter och Hemligheternas kammare

Harry Potter och Fången från Azkaban

Harry Potter och Den flammande bägaren

Harry Potter och Fenixorden

Harry Potter och Halvblodsprisnen

Harry Potter och Dödsrelikerna

Källa: Rabén och Sjögren