Vid 14-tiden den 29 september fick Järla IF FK:s ordförande Catharina Conrad ett meddelande från Stockholms fotbollförbund. Damlagets hemmatch i Nacka IP:s fotbollstält några timmar senare flyttades till Saltsjöbadens IP. Hon ringde till kommunen som bekräftade uppgiften.

PAH – luftföroreningar som kan orsaka cancer och påverka arvsmassan – fanns i uppåt tolv gånger högre halter än Naturvårdsverkets riktvärden.

– Äntligen gör de en luftmätning som bekräftar våra farhågor, säger Järla IF FK:s ordförande Chatarina Conrad.

”Stor risk”

I början av december 2017 öppnade fotbollstältet på Nacka IP för barn, ungdomar och vuxna. 

Enligt fritidsdirektören Anders Mebius hade granulat av nytillverkat etylen-propylengummi beställts till konstgräsmattan.

Men dokumenten från leveransen visar att det handlade om återvunnet gummi från kablar, bilmattor och liknande. Ett material som enligt Naturvårdsverket inte bör användas inomhus.

”Sammansättningen varierar mycket och det finns stor risk för ångor från materialet”, skriver kommunens miljöchef Charlotte Persson och Tore Liljeqvist, gruppchef för miljö- och hälsoskydd.

”Borde ha förutsett”

2016 gjorde Sweco en rapport åt Naturvårdsverket om hur däckmaterial i konstgräsplaner påverkar människor och miljö. Redan då konstaterades att ”konstgräsplaner i inomhushallar har konstaterat förhöjda halter av luftföroreningar”. 

Ändå dröjde det alltså nästan sex år från invigningen tills att kommunen mätte luftkvaliteten i fotbollstältet på Nacka IP. 

Patrik Dyrendal var tränare i över tio år innan han tog över som ordförande i Sickla IF i april. Han har lett åtskilliga träningar för barn i tältet.

– Jag är förvånad att kommunen har låtit det här pågå. Man borde ha förutsett det här innan. Det är ingen hemlighet att det här materialet har miljöaspekter, säger han.

Misstänkte fel

Luftmätningen i somras gjordes för att fritidsenheten började misstänkta att fel granulat hade använts i konstgräset.

– Man brukar inte göra de här mätningarna. Det är ganska unikt, säger fritidsdirektören Anders Mebius.

Trots att halterna av PAH var mellan åtta och tolv gånger högre än Naturvårdsverkets riktvärde vill Anders Mebius tona ner riskerna för barn och vuxna som har spelat fotboll i tältet.

– Ska du utsättas för en akut risk så måste man vistas där hela dagar. Är du där då och då och tränar fotboll utsätts du inte på samma sätt.

Varför stänger ni då tältet?

– Det måste vi göra. När du har halter som är tio, tolv gånger högre än Naturvårdsverkets referensvärden så chansar du inte. Det handlar ändå om höga värden. Vi måste göra en åtgärdsplan som miljöenheten ska bedöma som medför att luften inte är en hälsorisk innan vi kan öppna igen.

Tältet kommer att vara stängt åtminstone november ut.

Tältet kommer att vara stängt åtminstone november ut.

Johan Kristensen

Tältet har gett fotbollsklubbarna vissa fördelar vintertid. Men stora nackdelar övriga delar av året.

– Spelare har kollapsat när det har varit varmt och vi har rekommenderat alla med astma att ta en extra puff innan match. Barn kommer ut därifrån alldeles gråa i ansiktet och om knäna. Det ser ut som om de har varit i en kolgruva. Vårt damlag har spelat alla sina hemmamatcher i tältet och och det går inte att få vitt längre. Det är grått, säger Catharina Conrad.

Förra vintern kollapsade tältet av snömassor och nu är det alltså stängt på grund av luftföroreningar.

– Vi tycker att det vore bättre att kommunen rev tältet. Med snöplogning har vi en plan vi kan använda året om. Jag tror det kommer bli svårt att få vårdnadshavare att vilja att deras barn tränar i tältet igen, säger Catharina Conrad.

Granulatet analyseras

Både Järla IF och Sickla IF med omkring 1 000 spelare var har Nacka IP som hemmaplan. När tältet har stängt tvingas flera av lagen åka till Saltsjöbadens IP och Stavsborgs IP i Älta och träna i stället.

– Vi anstränger våra föräldrar och barn ännu mer, säger Patrik Dyrendahl.

För att avgöra vilket granulat som verkligen finns i konstgräset har kommunen skickat prover på analys. 

– Vi misstänker att luftföroreningarna har med mattan och granulatet att göra. Det har legat där sedan invigningen, säger Anders Mebius.

Svaren som väntas inom kort kommer att avgöra vilka åtgärder som kommunen kommer att göra. Tältet kommer att vara stängt åtminstone november ut.

Sannolikt kan hela eller delar av konstgräset behöva bytas ut. Anders Mebius vill inte säga vilka åtgärder som kan vara aktuella eller hur snart tältet kan öppna igen.

– När vi har fått svaren på granulatanalysen kommer vi att ta fram en åtgärdsplan.

Järla IF tycker att det vore bättre att riva tältet. Kan det bli aktuellt?

– Vi kommer att ha en dialog med fotbollsföreningarna om de olika alternativen.