Thomas och dottern Erica Gyllings nationaldagsfirande blev en favoritdag för många.

Men 2019 meddelade Kungsholmens stadsdelsförvaltning och den lokala polisen att Mosquito beach party på Smedsuddsbadet ställdes in av säkerhetsskäl då polisen bedömde platsen som olämplig för större folksamlingar.

Namninsamling

Ett beslut som bland annat ledde till en namninsamling i protest, men staden backade aldrig från beslutet och något firande under Gyllings ledning har det inte blivit sedan dess.

Men i år får de som saknat festerna äntligen ett kärt återseende. Inne på krogen Edens område på Smedsudden kommer Thomas och Erica Gylling anordna Mosquitofest igen den 6 juni mellan klockan 15 och 21.

– Vi försöker komma så nära den känslan vi tillsammans byggde upp under sju år på Smedsudden, säger Thomas Gylling.

Festen kommer alltså inte vara ute på Smedsudden, utan enbart inne på Edens område med en kapacitet på 1 200 personer. Där blir det inträde på 120 kronor och 18-årsgräns.

Inget hindrar

– Ingen vore gladare än vi om det vore gratis och i hela parken, säger Thomas Gylling som beklagar att inga barn får komma in.

– Men det är ju parkmark vid badet och det finns inget som hindrar att man brer ut en picknickfilt där och förhoppningsvis känner sig som en del av det hela.

Inne på Eden lirar dj:s som Uncle Eric och Erykah och så uppträder artisten Desmond Foster. Det blir också ett danscrew och kanske en trumgrupp, berättar Thomas Gylling.

– Men framför allt är det publiken som är den riktiga pärlan i det här.

Thomas Gylling välkomnar staden att höra av sig om de vill vara med och anordna festen igen.

– De är välkomna nästa år och vi ångar på om jag säger så.

Mindre i Rålis

Stadens nationaldagsfirandet i Rålambshovsparken kommer i år att genomföras i mindre skala vid amfiteatern.

– Större evenemang kräver också mycket mer av säkerhet och planering vilket vi på Kungsholmen inte har resurser för, säger Mårten Svensson Risdal (S), ordförande i stadsdelsnämndden.

Det blir musikunderhållning av Kulturskolans elever, hinderbana för barn och andra aktiviteter. Att det är en del omfattande byggarbeten i parken är också en bidragande orsak till i att årets firande är mindre.

– Stora evenemang med många besökare sliter hårt på parken. Rålis passar som bäst för picknick så jag hoppas att många kommer med en filt och njuter av dagen, säger Mårten Svensson Risdal.