För snart ett år sedan brann tennishallen, som låg på Fogdevägen vid Ica stop ner till grunden och senaste tiden har varit svårt för Näsbyparks Tennisklubb (NPTK) som huserade i hallen.

På en bänkarna vid utomhusbanorna vid Näsaäng sitter Louise Ternström och Astrid Sandwall Törnqvist, 13 år. De tränar nästan varje dag – målet är att bli bäst. Saknaden efter hallen och gemenskapen är tydlig.

– Hallen var som ett andra hem och vi var där hela tiden, vi gjorde till och med våra läxor där, säger Astrid Sandwall.

Sedan hallen brann ner har de förlorat träningsmöjligheter men fått hjälp av grannklubbar.

– Vi har spelat överallt, i Sollentuna, Enebyberg och Upplands Väsby, det har varit svårt, säger Louise Ternström.

Den nedbrunna hallen byggdes under 1970-talet och hade fem banor. Sedan dess har klubbens medlemmar ökat markant enligt klubbchef Kenneth Bergbom. Idag har de 1 200 medlemmar och 300 personer i kö.

Tältlösning i höst

För att klubben ska kunna träna i höst byggs en temporär hall, en tältlösning, på platsen där den tidigare hallen låg. Kommunen har även beslutat att bygga en ny hall sydost om Viggbyholms trafikplats. Den beräknas stå klar 2023 och kommer att få fem banor.

Men klubben tycker inte att den nya hallen matchar det intresse som finns.

– Vi har kämpat för fler banor i tio år nu utan att få gehör. Vi kan inte förstå varför de inte bygger större nu när de ska bygga nytt, den nya hallen kommer även att ha tjugofem procent mindre kringytor än tidigare, säger Kenneth Bergbom.

Klubben ha sju banor i den nya hallen, men kommunen har köpt mark av byggherren med plats för fem.

– Vi har föreslagit för kommunen att klubben själva finansiera två banor, kommunen vill inte hjälpa oss med att spela in oss i de förhandlingarna dom har med byggherren, säger Kenneth Bergbom.

”De ska vara tacksamma”

Birgitta Kaasik (M) ordförande i kultur och fritid är bestört av kritiken. Hon menar att fem banor är det som kommunen kan stå för.

– De ska vara tacksamma att de får en tillfällig hall och en helt ny hall på så kort tid. Vi har fler sporter och pengarna ska räcka till mycket. säger hon.

De vill själva finansiera egna banor, hur ser du på det?

– Detaljplanen medger mer. Vill de själva bekosta två banor, så får de själva förhandla med byggherren. Vi var tydliga från början med att vi skulle bygga fem banor, säger hon.

Kenneth Bergbom menar att klubben kommer att påverkas av beslutet.

– Vi oroliga över klubben fortsatta utveckling och hur vi ska kunna tillgodose alla spelares behov, vi hoppas fortfarande att kommunen kan samarbete med oss, säger han.