Solen lyser. Sedan temperaturen gått upp har föreningen kunnat bedriva sin verksamhet på utomhusbanorna bredvid Näsängsbadet i Näsby park. På bild Louise Ternström och Astrid Sandwall Törnqvist. Foto: Claudio Britos

Efter branden: Tennisklubben vill ha fler banor i nya hallen

I augusti förra året totalförstördes tennishallen i Näsbypark i en brand. Nu ska en ny hall byggas, men klubben vill att kommunen satsar på fler banor för att säkra tennisen framtid i Täby.

  • Publicerad 13:39, 29 jun 2021

För snart ett år sedan brann tennishallen, som låg på Fogdevägen vid Ica stop ner till grunden och senaste tiden har varit svårt för Näsbyparks Tennisklubb (NPTK) som huserade i hallen.

På en bänkarna vid utomhusbanorna vid Näsaäng sitter Louise Ternström och Astrid Sandwall Törnqvist, 13 år. De tränar nästan varje dag – målet är att bli bäst. Saknaden efter hallen och gemenskapen är tydlig.

– Hallen var som ett andra hem och vi var där hela tiden, vi gjorde till och med våra läxor där, säger Astrid Sandwall.

Sedan hallen brann ner har de förlorat träningsmöjligheter men fått hjälp av grannklubbar.

– Vi har spelat överallt, i Sollentuna, Enebyberg och Upplands Väsby, det har varit svårt, säger Louise Ternström.

Den nedbrunna hallen byggdes under 1970-talet och hade fem banor. Sedan dess har klubbens medlemmar ökat markant enligt klubbchef Kenneth Bergbom. Idag har de 1 200 medlemmar och 300 personer i kö.

Tältlösning i höst

För att klubben ska kunna träna i höst byggs en temporär hall, en tältlösning, på platsen där den tidigare hallen låg. Kommunen har även beslutat att bygga en ny hall sydost om Viggbyholms trafikplats. Den beräknas stå klar 2023 och kommer att få fem banor.

Besvikna. Tränarna Stefan Åsling (tv) Todd Åkesson (th) och Kenneth Bergbom, klubbchef (mitten) är besvikna över att kommunen inte bygger fler banor i Viggbyholm. Foto: Claudio Britos

Men klubben tycker inte att den nya hallen matchar det intresse som finns.

– Vi har kämpat för fler banor i tio år nu utan att få gehör. Vi kan inte förstå varför de inte bygger större nu när de ska bygga nytt, den nya hallen kommer även att ha tjugofem procent mindre kringytor än tidigare, säger Kenneth Bergbom.

Klubben ha sju banor i den nya hallen, men kommunen har köpt mark av byggherren med plats för fem.

– Vi har föreslagit för kommunen att klubben själva finansiera två banor, kommunen vill inte hjälpa oss med att spela in oss i de förhandlingarna dom har med byggherren, säger Kenneth Bergbom.

”De ska vara tacksamma”

Birgitta Kaasik (M) ordförande i kultur och fritid är bestört av kritiken. Hon menar att fem banor är det som kommunen kan stå för.

– De ska vara tacksamma att de får en tillfällig hall och en helt ny hall på så kort tid. Vi har fler sporter och pengarna ska räcka till mycket. säger hon.

De vill själva finansiera egna banor, hur ser du på det?

– Detaljplanen medger mer. Vill de själva bekosta två banor, så får de själva förhandla med byggherren. Vi var tydliga från början med att vi skulle bygga fem banor, säger hon.

Kenneth Bergbom menar att klubben kommer att påverkas av beslutet.

– Vi oroliga över klubben fortsatta utveckling och hur vi ska kunna tillgodose alla spelares behov, vi hoppas fortfarande att kommunen kan samarbete med oss, säger han.

Vad har hänt?

I augusti 2020 brann den gamla hallen, som ägdes av kommunen, vid Fogdevägen i Täby och totalförstördes. Sedan dess har klubben stått utan en egen hall.

För att verksamheten ska kunna återupptas ska man bygga en temporär tennishall på samma plats, i form av en tältlösning, den kommer stå klar i höst.

Kommunfullmäktige har klubbat en ny permanent hall som ska byggas i Viggbyholm, sydost om Viggbyholms trafikplats invid E18 vid Viggby ängar. Hallen planeras få fem banor och ska stå klar 2023.

Visa merVisa mindre

Brand. Såhär såg lokalen ut i augusti efter den brand som bröt ut i tennishallen. På samma plats ska nu en temporär hall, en tältlösning, på plats i höst. Foto: Mikael Andersson

Backa NPTK

På både Instagram och Facebook har Näsbyparks tennisklubb startat Backa NPTK där de bjuder in Täbybor. De har även hängt upp banderoller vid utomhusanläggningen.

De menar att kommunen inte lyssnat på dem och att klubben inte kan utvecklas om de inte får fler banor.

De vill även att kommunen hjälper klubben med att få köpa ytterligare mark av byggherren så de själva kan finansiera två banorna i den nya hallen.

Visa merVisa mindre

Den nya hallen

I området vid den nya hallen ska det även byggas bostäder i form av flerbostadshus och radhus, en dagligvarubutik samt en restaurang.

Beräknad kostnad är runt hundra miljoner kronor, men först måste bygget ut på upphandling.

Kommunen har köpt mark av byggherren som gäller fem banor. Det har från kommunens sida inte varit aktuellt att köpa in mer mark för att möjliggöra eventuell utökning senare.

Visa merVisa mindre