Ägare. Sebastian Nyblom är fjärde generationens skohandlare. Att lämna butiken känns tomt, säger han. Foto: Victor Malmcrona

Efter 69 år – Skobell tvingas lägga skorna på hyllan

Sedan 50-talet har skoaffären Skobell legat i hörnet av Götgatan och Blekingegatan. Nu måste de stänga. "Det finns många härliga stammisar vi kommer att sakna," säger ägaren Sebastian Nyblom.

  • Publicerad 13:15, 29 apr 2022

Till slut gick det inte längre

Skor täcker väggar och bord inne i butiken på Götgatan, som för stunden är full av kunder. Men de senaste åren har varit tuffa.

– Vi tappade mycket under corona och det kom även nya tullavgifter som gjorde skinn dyrare. Till slut gick det inte längre, säger ägaren Sebastian Nyblom.

Senast 31 maj ska de ha lämnat lokalen.

– Det tar runt en vecka att montera ner butiken, vi kör full utförsäljning fram till dess.

Efter 154 år – nu stänger Stockholms äldsta butik

Stammisar. "Jag tycker de har bra skor, det finns många i min smak, säger Lisbeth Rensberg, som kikade in på Skobells rea tillsammans med vännen Birgitta Demander. Foto: Victor Malmcrona

Ledsna stammisar

Det känns som att det knappt finns några skobutiker kvar nu för tiden, tycker Birgitta Demander och Lisbeth Rensberg, som tar ett varv i lokalen. De har handlat här ofta.

– Det är jättetrist att de stänger, säger Birgitta.

Butiken startades 1953 av skodrottningen Blenda Margaretha Törnquist, som under en period drev sex skoaffärer på Götgatan.

Anrik butik. Familjen Nyblom startade Ideal på Hornsgatan på 40-talet. Foto: Privat

Skokung. Oskar Nyblom (mitten), tillsammans med personal på Ideal på 40-talet. Foto: Privat

Blickar framåt

Skobell har varit i familjen Nybloms ägo sedan 1991. De är veteraner när det kommer till skor.

På 1940-talet öppnade Oskar Nyblom Ideal på Hornsgatan, vilken i dag drivs av hans barnbarn Kerstin Nyblom, mamma till Sebastian.

På 1960-talet öppnade familjen Skohornet i Skärholmen som de drev i 42 år. I dag har de en skobutik med samma namn i Södertälje.

När de tog över Skobell på Götgatan behöll de namnet eftersom det var så pass inarbetat.

Skyltfönstret pimpat i skohandlardrottningens stil

Fina kunder. "Vi vill verkligen rikta ett stort tack till alla kunder vi haft under åren," säger Sebastian Nyblom. Foto: Victor Malmcrona

Blickar framåt

Det är med viss sorg Sebastian Nyblom nu lämnar lokalen.

– Det känns så klart både tomt och väldigt tråkig att lämna, men vi har kämpat länge och nu blickar vi framåt, säger Sebastian.

– Vi vill verkligen rikta ett stort tack till alla kunder vi haft under åren. Många härliga stammisar som vi kommer att sakna.

Butiken har 35 meter skyltfönster och en för många välbekant neonskylt.

– Den är från 50-talet och vi kommer att spara en del av den som minne.

BILDKAVALKAD: Är någon av de här Stockholms snyggaste skylt?