Göteborg

Ellen Jönsson och Anders Larsson hade bara varit ett par i drygt ett år när de bestämde sig för att förverkliga en livsdröm de båda delade: Att segla över Atlanten.

Liten segelbåt. De flesta som seglar över Atlanten gör det i betydligt större båtar än 40 år gamla Freja.

Liten segelbåt. De flesta som seglar över Atlanten gör det i betydligt större båtar än 40 år gamla Freja.

Privat

Sagt och gjort. De sa upp sig från sina jobb, sålde lägenheten i Majorna och spenderade all sin tid på att renovera upp Freja, en 40 år gammal segelbåt.

Styrningen havererade

Elva månader senare är de tillbaka med ryggsäcken full av nya livserfarenheter, som hur det är att befinna sig mitt ute på Atlanten i fem meter höga vågor när det blåser 15 sekundmeter.

– I sådana förhållanden är man inte så kaxig i en liten segelbåt och det är väldigt svårt att få tillräckligt med sömn och mat. Det var fantastiskt häftigt att vara ute till sjöss i 16 dygn, men också en otrolig påfrestning, säger Ellen Jönsson.

Det första delmålet för resan var att ta sig längs med Europas västkust ner till Kanarieöarna.

Men redan efter Engelska kanalen upptäckte de först en roderläcka och därefter havererade styrningen, vilket gjorde att Freja blev stående på land i en och en halv månad i väntan på reservdelar.

Med höststormarna flåsandes i nacken fick de bråttom att påbörja Atlantseglingen.

Sushi. En stor tonfisk uppdragen i Atlanten fick bli sushimiddag i flera dagar.

Sushi. En stor tonfisk uppdragen i Atlanten fick bli sushimiddag i flera dagar.

Privat

Våren i Västindien

I Lissabon plockade de upp två vänner som sedan gjorde dem sällskap först över till ögruppen Kap Verde och sedan vidare mot Union Island i Grenadinerna dit de anlände den 1 januari.

– Det var mäktigt att se äntligen se land igen, men när vi kom fram var vi egentligen mest trötta. Det tog några dagar innan vi var tillbaka i form och ännu lite längre att smälta att vi faktiskt var framme, säger Anders Larsson.

Privat

Våren spenderade de i Västindien där de rörde sig mellan Grenada i söder och Guadalupe i norr. Däremellan besökte de St Vincent, St Lucia, Martinique och Dominica.

– Under vår resa fick vi besök av vänner och familjemedlemmar och det var fantastiskt att få dela upplevelserna med dem, säger Ellen Jönsson.

Målbild. Hela våren spenderade Anders Larsson och Ellen Jönsson i Västindien där de fick besöka av vänner och familj.

Målbild. Hela våren spenderade Anders Larsson och Ellen Jönsson i Västindien där de fick besöka av vänner och familj.

Privat

Vilka är de största lärdomarna ni gjort under det här året? 

– Hur långt man kan komma med rätt motivation. Vi har verkligen gjort budgetvarianten av en sådan här resa, men med rätt vilja och mycket slit kan man segla lika långt som de i mycket finare båtar. 

Vad hände med Freja? 

– Vi sålde Freja. När vi stod i valet och kvalet om hur vi skulle göra med båten så testade vi att lägga ut en säljannons och det visade sig att intresset var ganska stort. Då kändes det naturligt att låta någon annan ta över henne och fortsätta äventyret. 

Hur är det att vara hemma igen och vad har ni för planer härnäst? 

– Det känns faktiskt väldigt skönt. Vi har haft ett fantastiskt år och är riktig nöjda med vår resa, men att komma hem till vänner och familj har varit riktigt roligt. 

Nu har vi återvänt till jobben och verkligheten här hemma. Vi har också lämnat Göteborg och köpt ett hus i Hässleholm i Skåne.

Privat