Den som bor i ett så kallat särskilt utsatt område enligt polisens listor, där bland annat Rinkeby, Tensta, Husby, Alby och Fittja finns med, får betala över 60 procent mer för sin bilförsäkring än övriga Sverige generellt, visar en genomgång av över 15 000 bilförsäkringar som jämförelsetjänsten Zmarta har gjort.

Där har man även tittat på specifika siffror för vad man kallar exklusiva områden, där bland annat Lidingö, Djursholm och Östermalm räknas in.

Snittpriset för en helförsäkring på bilen i Sverige ligger på 5 900 kronor om året, jämfört med särskilt utsatta områden där den ligger på 8 700 kronor. Det är till och med mer än vad personer som bor i exklusiva områden betalar, där snittet för en helförsäkring är 8 000 kronor.

– Att människor som bor i områden med lägre inkomster måste betala mer för bilförsäkringen känns lite som upp- och nervända världen. Men när försäkringsbolagen sätter sina premier tittar de på risken för bilskador och den är högre i särskilt utsatta områden än i övriga delar av landet, säger Åsa Hauer, affärsområdeschef på Zmarta Försäkring, i ett pressmeddelande.

Annat spelar in

På en halvförsäkring är skillnaden ännu större. Där får personer i utsatta områden betala över 5 000 kronor om året, medan snittet i Sverige ligger på 3 100 kronor – en skillnad på 64 procent. Här betalar de som bor i exklusiva områden en snittpremie på 4 000 kronor.

Det är dock inte bara bostadsområde som spelar in i priset. Andra parametrar är ägarens och bilens ålder, bilmärke och körsträcka.

– Unga förare är generellt sett mer inblandade i trafikolyckor och vissa bilar kostar mer att laga. Det här vet försäkringsbolagen som sätter priserna därefter, säger Åsa Hauer.