Kassmyra. "Det är blandade sopor rakt igenom. Jag har själv försökt stoppa inkörningen.", säger Daniel Rindsjö från markägarna Resurs-Gruppen. Avfallet ligger ovanpå Segersjö vattenskyddsområde. Foto: Sacharias Källdén

Dyr avfallsnota kan hamna på Botkyrkaborna

Notan för avfallsbergen i Kassmyra och Kagghamra kan hamna hos skattebetalarna. Och det kan komma att bli riktigt kostsamt.

  • Publicerad 05:15, 22 nov 2020

Vi kommer att stämma kommunen

Härvan kring de stora avfallshögarna i Botkyrka växer. Polisutredningen kring misstänkta miljöbrott och misstankar om grovt penningtvättsbrott fortsätter. Samtidigt har företagen bakom de jättelika avfallshögarna försatts i konkurs.

Nu återstår frågan om vem som ska transportera bort avfallet och eventuellt sanera marken i Kassmyra och Kagghamra.

Enligt konkursförvaltaren Morgan Kvarnström finns inte tillräckligt med pengar i bolagen utan mest skulder. Han menar att ansvaret istället kan hamna på markägarna.

– Om markägaren inte kan göra något kan det i tredje hand bli kommunen, säger han.

Enligt uppgifter till TV4 ska 3 000 kronor per ton vara en rimlig kostnad för att ta hand om delvis miljöfarligt avfall. TV4 Nyheterna uppskattar att det finns 75 000 ton i de båda högarna i Botkyrka, vilket gör att kostnaden för bortforsling för Botkyrka kommuns skattebetalare i så fall skulle bli 225 miljoner kronor. Utöver det tillkommer sanering av marken, vilket också är mycket kostsamt.

Avfallshögarna i Kassmyra. "Det är kanske nio, tio gånger mer än de 10 000 ton som varit tillåtna. Vi har påtalat detta upprepade gånger för kommunen, men inget har hänt. De kan inte ha missat detta. Ska vi nu åka på att bekosta allt? Då får vi plocka ned skylten direkt", säger Daniel Rindsjö på Resurs-Gruppen. Foto: Sacharias Källdén

Mer avfall än så

Enligt Resurs-Gruppen som äger marken i Kassmyra kan det vara mer avfall än så bara i Kassmyra:

– Vi kommer att stämma kommunen för bristande tillsyn. Det är kanske nio, tio gånger mer än de 10 000 ton som varit tillåtna. Vi har påtalat detta upprepade gånger för kommunen, men inget har hänt. De kan inte ha missat detta. Ska vi nu åka på att bekosta allt? Då får vi plocka ned skylten direkt, säger Daniel Rindsjö på Resurs-Gruppen.

Han berättar att man sade upp avfallsbolaget för drygt ett år sedan.

– Och först för någon månad sedan bad kommunen dem om att få en avvecklingsplan.

Plastberg i Kagghamra. Plast som ska visare till förbränning i Högdalen har växt till ett berg. Foto: Åsa Sommarström

Avfallshögarna i höst

28 augusti: Kommunen begär en handlingsplan för avvecklingen av både Kassmyra och Kagghamra och att avfall som legat längre än tre år tas bort.

12 september: Polisen anhåller ägarna till avfallsbolagen. De släpps den 13 oktober men är fortfarande misstänkta för grovt miljöbrott.

29 september: Kommunalrådet Myrna Persson (MP) avgår efter att ha varit ifrågasatt för kommunens hantering av frågorna.

26-27 oktober: Bolagen bakom avfallsbergen i Kassmyra och Kagghamra begärs i konkurs.

7 november: Brand i avfallshögarna i Kagghamra.

Visa merVisa mindre

"De har ett ansvar"

Men Stina Lundgren (M) som är oppositionsråd för Moderaterna menar att markägarna i både Kassmyra och Kagghamra bär ett ansvar.

– De har hyrt ut till den här verksamheten och då menar jag att de har ett ansvar, säger hon.

Markägarna i Kagghamra berättar att de också sagt upp avfallsbolaget. Markägarbolagets vd menar att notan inte borde hamna på markägarna.

– Jag tycker det är lite av ett samhälleligt ansvar när man låtit detta fortgå så länge. De har satt detta i system på flera platser i landet, säger Anders Fredin på Kagghamra hamn och entreprenad.

I kommunfullmäktige den 26 november kommer Moderaterna ställa frågan "Ska Botkyrkas skattebetalare stå för notan av den saneringen?". Mitt i har sökt kommunalrådet Ebba Östlin (S), som inte vill ge några kommentarer utan hänvisar till att en polisutredning pågår.

Avfallet sedan 2007

2007: Avfallshantering börjar i Kagghamra Grödinge.

2014: Grödingebor hör av sig om att sopberget växt i storlek.

2015: Avfallshantering börjar i Kassmyra.

2016: Tumbabor klagar med hänvisning till oljud, lukt och vattenskydd.

2018: Brand i Kassmyra sprider stank. 534 personer skriver på namnlista i protest mot högen.

2020: Polisen gör razzia hos ägarna till avfallsbolag. De är nu på fri fot men fortfarande misstänkta för grovt miljöbrott. Brand i Kagghamra.

Visa merVisa mindre