– Andra saker som stack ut var en 100 hästars båtmotor, en sodastreamapparat, en optimistjolle, en bandspelare, överdelen av en taxi och mobiltelefoner från dackefejden, säger Fredrik Johansson som startade projektet Rena Mälaren för fem år sedan.

Sedan dess har han och hans dykarkolleger hämtat upp totalt 230 ton sopor ur Stockholms vatten, bland annat 32 ton båtbatterier, 35 ton elskotrar, fem bilar och 15 motorcyklar och mopeder.

–Jag drog igång det här för att jag blev så jädra lack när jag märkte hur mycket båtbatterier och annat skräp som ligger i våra vatten. 15 procent av batterierna vi plockar upp har spruckit, resten är intakta och de är en tickande miljöbomb. Även däck är viktigt att få upp, det finns cancerogena ämnen i dem.

Mycket gamla synder

Syftet med Rena Mälaren är att få upp skräp från botten, men också att ändra folks beteende, berättar Fredrik Johansson.

– Det håller redan på att bli bättre. Mycket av det vi ser i dag är gamla synder. Båtbatterierna vi tar upp är ofta från 50-, 60- och 70-talen. Då slängde folk bara i sina gamla batterier. I dag är det få båtägare som gör så.

Under förra veckans dyk i Edsviken tog Rena Mälaren hjälp av 180 medarbetare från BMW i Sollentuna som stod på landbacken och tog hand om allt skräp som dykarna fiskade upp.

– De ville göra nåt för miljön. Efteråt gjorde vi som en kul grej att de fick bygga skrotkonst av skräpet och även skriva dikter, säger Fredrik Johansson.

Mer skräp än väntat

Totalt 2,5 ton skrot hämtades upp från Edsvikens botten under dagen.

– Det var mer än vi hade förväntat oss på en sådan här sträcka. Vid båtklubbar hittar vi alltid jättemycket, men den här delen av Edsviken är inte så åtkomlig, säger Fredrik Johansson.