Rånen och stölderna utmed gröna linjen i slutet av 2022 skedde från Brommatrakten i nordväst till Farsta i sydöst. De två tonåringarna, som agerade både ensamma och tillsammans, gjorde också flera försök till rån och stölder. Sammanlagt handlar det om 17 åtalspunkter och alla brottsoffer var mellan 10 och 17 år gamla.

– Det rör sig om unga människor som blivit utsatta i sina bostadsområden och flera är illa berörda, säger Ingrid Öhrn som är målsägarbiträde för samtliga brottsoffer.

Följde efter flickor från t-banan

I polisens förundersökning finns bilder som visar hur en av förövarna följer efter två flickor från tunnelbanan i Hökarängen. I förhör berättar de om hur rånaren kommer upp bakom dem när de ska gå in genom en port.

”Och då tar han tag i oss liksom i våra kläder”, säger en av dem.

Bara ett par veckor dessförinnan blev en pojke i Larsboda uppryckt mot ett träd av samme rånare, och tvingades lämna i från sig sin telefon.

Men polisen kom rånarna, som var 15 och 16 år gamla vid brottstiden, på spåren. Nu har domen kommit i Södertörns tingsrätt.

Nya modeller

I domen står att brotten följer ett mönster. Barn och ungdomar har blivit iakttagna i eller nära kollektivtrafiken och sedan utsatta på en mer avsides gata. Ofta inleddes brotten med en fråga om klockan och sedan har 16- och 15-åringen försökt att komma över barnens telefoner.

"Det har varit tydligt att endast nyare Iphone-modeller varit intressanta att tillgripa", skriver rätten i sin dom. 

I utredningen har polis och åklagare generellt haft stöd av övervakningsbilder från stationer, t-bana och bussar. I bevisningen finns också exempelvis mastuppkopplingar och chatt-konversationer.

Kraftiga skadestånd

Domen för de båda tonåringarna blir med hänsyn till deras ålder ungdomsvård och skadestånd. 16-åringen som döms i 16 fall ska betala 145 000 kronor tillsammans med sina vårdnadshavare.

För fallen där de gått på brottsoffren tillsammans ska 16- och 15-åringen betala 73 000 kronor gemensamt med sina vårdnadshavare.

15-åringen döms för sju brott.