Skyfallet kommer just som Utmarkskolans musikklasser tar ton. Det hindrar inte kören från att fortsätta sjunga, och inte heller publiken från att stå kvar i regnet. När sången är klar rusar eleverna in under ett av tälten i parken för att ta skydd.

Två av dem är Luna Gustafsson, 15, och Mattis Bergström, 15, som står tätt hoppackade med resten av besökarna. De är blöta, men glada. 

– Det är kul att vara här. Det känns som att man visar för alla att det är okej att vara som man är, säger Luna. 

– Ja, det är viktigt att uppmärksamma det, fyller Mattis i. 

Nordost Pride har samlat besökare och runt 30 olika lokala verksamheter i Angered centrum. De är här för att umgås, gå Prideparad, se sång och musik, och uppmärksamma HBTQI-frågor.

Luna Gustafsson och Mattis Bergström.

Luna Gustafsson och Mattis Bergström.

Markus Andersson

Luna Gustafsson och Mattis Bergström berättar att de förknippar Pride med kärlek och gemenskap, men säger också att det finns många fördomar. 

– Gay är ju fortfarande ett skällsord, säger Luna. Om en kille till exempel vickar på höfterna kan det hända att någon kallar honom gay, för att det inte är normaliserat. Och det var ju inte så länge sen det var olagligt. 

Överväldigande engagemang

Parken myllrar av folk och regnbågsfärger. Evenemanget är en del av West Prides nya initiativ Pre-Pride, som omfattar flera olika händelser runt om i Göteborg veckorna före den stora festivalen.

Nordost Pride arrangerades för första gången i Kortedala förra året, och planen är att fortsätta hålla eventet i olika delar av nordöstra Göteborg varje år.

Ina Lervik på socialförvaltningen Nordost är programledare för Nordost Pride och hon ser ett ökat engagemang bland de lokala verksamheterna.

– Det är överväldigande hur många som var intresserade av att delta i år. Dubbelt så många som förra året, det har bara spridit sig av sig självt, säger hon. 

Fait Sahlin och Clara Hallgren är ungdomskonsulenter på kulturhuset Atom Studios. "Det finns alltid ett värde i att skapa trygga rum", säger Clara Hallgren.

Fait Sahlin och Clara Hallgren är ungdomskonsulenter på kulturhuset Atom Studios. "Det finns alltid ett värde i att skapa trygga rum", säger Clara Hallgren.

Markus Andersson

Stora utmaningar

Enligt statistik från EU undviker över 40 procent av HBTQI-personer i Sverige att hålla sin partners hand offentligt och en tredjedel undviker ibland vissa platser av rädsla för att bli attackerade. 

– Jag blir väldigt glad när jag jobbar med ungdomar som känner sig tillräckligt trygga för att gå hand i hand på stan, omfamna varandra eller kyssas offentligt, säger Ina Lervik.

Enligt henne ökar inkluderingen i många grupper, men det finns fortfarande stora utmaningar. 

– För dem som kommer från en kultur med större förtryck mot HBTQI-personer är det naturligt att det finns en rädsla och det är inget man kan ändra över en natt. Det är fortfarande tufft för många att visa sin kärlek offentligt. 

 Cesar Carrera engagerar sig i West Pride för första gången.

 Cesar Carrera engagerar sig i West Pride för första gången.

Markus Andersson

“Här är jag fri” 

När det är dags för paraden står över 100 personer uppställda med flaggor i händerna. En av deltagarna är Agaba Rogers. Han har flyttat till Sverige från Uganda och säger att det betyder mycket för honom att gå i paraden.

– Jag är gay och det är olagligt i mitt land. Här är jag fri, så det är väldigt viktigt för mig att visa mitt stöd, säger han. 

En annan deltagare undrar om det inte finns någon högtalare på plats. 

– Jo, men man kanske inte vågar ta med den när det åskar, säger Ina Lervik.

De kommer överens om att sjunga själva istället och tonerna av Den blomstertid nu kommer sprider sig bland regnbågsparaplyerna.

Cesar Carrera går också med i tåget. Han håller i en låda med festivalarmband för West Pride, där han ska stå i infocentret nästa vecka. 

– Det är första gången jag engagerar mig i Pride, säger Cesar Carrera. Jag fick ett sug det här året när det har varit så mycket som händer i världen. Jag kände att det är dags att göra min röst hörd.