Här, vid terminalen i Årsta, får många unga jobb så här års. Foto: Kjell Björklund

Dubbelt så många unga arbetslösa – men här är jobben att satsa på

Det har varit extra tufft för unga att få jobb pandemiåret 2020. Men här på Postnord har i alla fall en del av dem som är arbetslösa fått jobb i jul.

  • Publicerad 05:00, 22 dec 2020

Merparten av dem vi extraanställer är ungdomar.

Arbetslösheten bland unga har nära nog fördubblats i Stockholm under coronapandemin. I februari låg den på sex procent, och nu är den uppe i 10,5 procent.

Enligt Arbetsförmedlingens siffror för vecka 49 var 14 333 unga upp till 24 år öppet arbetslösa.

Här har många fått jobb

Men nu i jul har i alla fall ett antal unga kunnat få jobb hos Postnord, som varje jul nästan fördubblar sin personalstyrka vid terminalen i Årsta.

För här sorteras 2,5 miljoner julkort inför julen, dygnet runt, sju dagar i veckan med några timmars uppehåll efter midnatt lördag.

– I vanliga fall jobbar här 270 personer, nu är vi 450. Merparten av dem vi extraanställer är ungdomar, som studerar eller är arbetslösa, säger Kjell Björklund, terminalchef.

Började som ung

En av dem som började som extrapersonal i unga år är Naz Meherun. Sedan 20-årsåldern har hon jobbat här i perioder.

– Ett jättebra extrajobb, och vi samarbetar bra med dem som är ordinarie, säger hon.

Trots att det blivit svårare att få jobb tycks unga i Stockholm se ljust på sina möjligheter, enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av jobbsökarappen Yepstr.

Två av tre positiva

61 procent ser positivt på sina framtidsutsikter, medan 14 procent tycker det ser mörkt ut. 21 procent har svarat "varken eller".

– Det är glädjande att se att de ser så ljust på sin egen framtid. Generation Z kallas ju ofta för digital natives och är mer förberedda än många äldre på den digitala omställningen, säger Jacob Rudbäck vid Yepstr.

Undersökningen visar också att personer som börjat jobba redan i unga år tenderar att ha en mer positiv framtidssyn än andra.

Här finns jobben

9 av 10 arbetsgivare uppger brist på både nyutexaminerade och yrkeserfarna distriktssköterskor. Efterfrågan är också stor på specialistsjuksköterskor inom psykiatri-, röntgen-, anestesi-, intensiv- och operationssjukvård.

8 av 10 arbetsgivare uppger brist på nyutexaminerade speciallärare och specialpedagoger, grundlärarutbildade med inriktning fritidshem samt ämneslärare i matematik/NO.

8 av 10 arbetsgivare uppger brist på transportutbildade. Bristen är även stor inom industriteknik och fordonsutbildade.

7 av 10 arbetsgivare uppger att de behöver öka antalet anställda civilingenjörer inom energi- och elektroteknik samt civilingenjörer inom elektronik, datateknik och automation

Källa: Arbetskraftsbarometern 2020

Visa merVisa mindre