Arbetslösheten bland unga har nära nog fördubblats i Stockholm under coronapandemin. I februari låg den på sex procent, och nu är den uppe i 10,5 procent.

Enligt Arbetsförmedlingens siffror för vecka 49 var 14 333 unga upp till 24 år öppet arbetslösa.

Här har många fått jobb

Men nu i jul har i alla fall ett antal unga kunnat få jobb hos Postnord, som varje jul nästan fördubblar sin personalstyrka vid terminalen i Årsta.

För här sorteras 2,5 miljoner julkort inför julen, dygnet runt, sju dagar i veckan med några timmars uppehåll efter midnatt lördag.

– I vanliga fall jobbar här 270 personer, nu är vi 450. Merparten av dem vi extraanställer är ungdomar, som studerar eller är arbetslösa, säger Kjell Björklund, terminalchef.

Började som ung

En av dem som började som extrapersonal i unga år är Naz Meherun. Sedan 20-årsåldern har hon jobbat här i perioder.

– Ett jättebra extrajobb, och vi samarbetar bra med dem som är ordinarie, säger hon.

Trots att det blivit svårare att få jobb tycks unga i Stockholm se ljust på sina möjligheter, enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av jobbsökarappen Yepstr.

Två av tre positiva

61 procent ser positivt på sina framtidsutsikter, medan 14 procent tycker det ser mörkt ut. 21 procent har svarat "varken eller".

– Det är glädjande att se att de ser så ljust på sin egen framtid. Generation Z kallas ju ofta för digital natives och är mer förberedda än många äldre på den digitala omställningen, säger Jacob Rudbäck vid Yepstr.

Undersökningen visar också att personer som börjat jobba redan i unga år tenderar att ha en mer positiv framtidssyn än andra.