Under ett års tid, fram till den 17 juni förra året då polisen slog till, misstänks bostadsbaracken i Västerhaninge ha använts till omfattande amfetamintillverkning.

Polisen kom männen bakom tillverkningen på spåren efter att ha upptäckt en skogsgömma i Kolberg, ett stenkast från väg 73 nära Västerhaninge. Där fanns väskor, påsar och kartonger med bland annat skyddsmasker, PH-mätare, vakuummaskin, kemikalier, vågar och handskar, men också pulver som misstänktes vara narkotika och en pistol med tillhörande patroner.

Enligt polisens förundersökning höll man gömman under uppsikt, vilket ledde polisen vidare till en barack i närheten, där tre män befann sig.

Sammantaget med gömman i skogen hittades där drygt 67 kilo amfetamin, ett rum fyllt av 115 600 tramadoltabletter och 11 600 liter amfetaminolja förpackat i bland annat coca-colaburkar och tvättmedelsflaskor.

Över 11 600 liter amfetaminolja hittades i bland annat tvättmedelsflaskor och coca-colaburkar.

Över 11 600 liter amfetaminolja hittades i bland annat tvättmedelsflaskor och coca-colaburkar.

Polisen

Långa fängelsestraff

Nu har två män, en i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern, dömts till åtta års fängelse vardera för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott samt narkotikabrott. Mannen i 40-årsåldern utvisas också och får inte återvända till Sverige på 15 år. Båda friades dock från misstankarna om grovt vapenbrott.

Ytterligare en man stod åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, men han frias helt.

Den äldre mannen nekar till samtliga anklagelser, men den yngre erkänner att han förpackat 3,5 kilo amfetamin. I övrigt nekar han till brott.

Drygt 115 600 tramadoltabletter hittade polisen vid en husrannsakan i bostadsbaracken i ett industriområde i Västerhaninge.

Drygt 115 600 tramadoltabletter hittade polisen vid en husrannsakan i bostadsbaracken i ett industriområde i Västerhaninge.

Polisens förundersökning

Omfattande bevisning

Men bevisningen är omfattande, enligt domen från Södertörns tingsrätt som kom förra fredagen.

De båda männens fingeravtryck och dna har hittats på flera av beslagen både i skogsgömman och i baracken. Man har också hittat filmer i telefonerna på narkotika samt chattar som styrker misstankarna om narkotikatillverkning och försäljning.

Den yngre mannens försvarsadvokat Emelie Kjell säger att att hon inte vet än om de ska överklaga domen.

– Jag och min klient är så klart nöjda över att tingsrätten fattat ett korrekt beslut i att frikänna min klient för grovt vapenbrott. Gällande narkotikabrottsligheten som min klient dömdes för har vi ett par veckor på oss att besluta om vi ska överklaga. Tyvärr så kan jag i nuläget inte kommentera domen vidare.

Mitt i har sökt åklagaren för en kommentar.