Många minns säkert fiaskot med bandyhallen i Gubbängen, som fick stänga för ombyggnad bara två år efter att den invigdes.

Nu har en liknande situation uppstått med nybyggda Stockholm BMX Arena i Hökarängen.

På Facebook meddelar hemmaklubben Älvsjö BMX att de tvingas ställa in nationella tävlingar i BMX och Pumptrack den 8-9 juni, på grund av att arenan inte är färdigbyggd.

– Det är supertråkigt att vi inte kan tävla på grund av att projektet inte är slutfört. Det var väldigt lite som var klart när banan invigdes och det var SM. Mycket av detta påpekade vi redan i somras samt under projektet, säger klubbordföranden Håkan Staf.

Bland annat behöver mer vara inhägnat.

– Det kommer in folk med barnvagn och hundar när vi tränar. Det är en stor olycksrisk. Vi får ha vakter ute för att det inte ska komma in obehöriga, säger Håkan Staf.

Med staket runt arenan och bättre skyltning hoppas han också slippa otillåtna fordon.

– Vi vill inte vara poliser, men det har varit problem med radiostyrda bilar, elsparkcyklar och mopeder som slirar sönder ytan.

Håkan Staf, ordförande för Älvsjö BMX, medan byggandet av BMX-banan fortfarande pågick.

Håkan Staf, ordförande för Älvsjö BMX, medan byggandet av BMX-banan fortfarande pågick.

Privat

Brev gjorde susen

I ett kritiskt brev i mars gick klubben igenom dessa brister och fler. Det fick ansvariga inom Stockholms stad att agera.

Nu har idrottsförvaltningen gjort en beställning till fastighetskontoret på bland annat nya staket, bättre dränering och förstärkning av slänter där det finns risk för ras och erosion. Men varför gjordes det inte redan från början?

Idrottsförvaltningens förklaring är att BMX-arenan är ”en helt ny typ av anläggning för staden”, och att det först efter att anläggningen öppnat uppdagats att den behöver kompletteras.

”Godkänd efter slutbesiktning”

Fastighetskontoret är inne på samma linje.

”Säkerhetsaspekten fanns så klart med under bygget, men vissa saker upptäcks först när föreningarna fått köra en tid”, skriver Lena Remaeus, kommunikationsansvarig.

Hon slår tillbaka mot beskrivningen att arenan inte var färdigbyggd när den invigdes:

”BMX-banan är byggd enligt idrottsförvaltningens beställning och godkänd efter slutbesiktning.”

Enligt fastighetskontoret uppfyller banan reglerna från UCI (Internationella cykelförbundet).

”Det kan dock, som alltid i projekt, tillkomma önskemål och tilläggsbeställningar i efterhand som ett resultat av att banan tas i bruk”, skriver Lena Remaeus.

Arenan är tillsvidare fortsatt öppen för allmänhet och träning.