Till Göteborg Direkt sa regissör Gabriela Pichler i en intervju att det bara var lite pill kvar och att hon visste när det var premiär. Men när hennes nya film "Amatörer" visades som invigningsfilm blev den ändå klar med minsta möjliga marginal.

Bara 20 timmar innan premiären av Göteborg 41 filmfestival hade hon och klipparen Johan Lundborg fått färdigt filmen.

Men resultatet väckte jubel. Inte bara för att större delen av produktionen var på plats. Övrig publik ställde sig upp för en spontan och långt utsträckt stående ovation på Draken.

Applåder fick också Julia Thelins kortfilm "Brottas" som var vald att inleda Filmfestivalen.

Innan filmerna startades hölls tal av Filmfestivalens konstnärlige ledare, Jonas Holmberg, och kulturminister Alice Bah Kunke, båda med inriktning på ett av festivalens teman Nationalism.

Dessutom delades två priser ut.

Dels till Jonas Odell, som tilldelades Mai Zetterlings stipendium. Dels till kvällens stora stjärna Alicia Vikander, som fick festivalens hederspris Nordic Honorary Dragon Award.

Ett pris som hon uppskattade varmt och också, på svenska, berättade varför.

– Göteborgs filmfestival, ni både utbildade och introducerade mig till filmens värld. Denna konstform som idag är min passion. Det känns verkligen som att komma hem, att få komma hit i dag, sa hon vid sitt tal, där hon också valde att hylla #metoo-rörelsen.

– MeToo, Timesup och Tystnadtagning gör skillnad. Jag missade tyvärr er manifestation på Guldbaggegalan, men står här i kväll vid er sida, sa hon och utvecklade vidare:

– Vi har blivit separerade. Har tvingats tävla om jobb. Vi har tvingats tro vi behövt armbåga oss fram. Bevaka våra positioner. Men något har hänt. Det är som att vi alla plötsligt har insett att det inte bara finns plats för en flicka. Vi är systrar. Inte konkurrenter. Med systerskap kommer leken. Ur leken kommer kreativiteten. De senaste månaderna har jag banne mig fått fler kompisar i min egen bransch än vad jag hade skramlat ihop totalt under mina långfilmer!