Det är släckt inne på Vineriet. Två personer vid bardisken meddelar att det är stängt eftersom serveringstillståndet har återkallats.

– Vi är en vinbar. Utan tillstånd är det ingen vits, säger en av dem.

Vineriet öppnade på Roslagsgatan 15 i slutet av 2020, mitt under pandemin. Baren har med tiden blivit ett uppskattat inslag i kvarteren.

Men det senaste året har en rättstvist pågått mellan staden och ägaren Antoni Daoud. Han har bedömts som olämplig för tillstånd att servera alkohol sedan staden upptäckte att han inte betalat skatt på dricks.

– Det var en miss jag gjorde. Jag har betalat in allt i efterhand men det räckte inte, säger han.

Inkomst eller gåva

När han ansökte om att starta en pop up-verksamhet på Södermalm 2023 fick han skicka in dokumentation över ekonomin. Det var då staden noterade att han inte hade skattat på dricksen. Han korrigerade då inkomsten för 2022, medan uppgifterna för 2021 har granskats i rätten.

Där framgår det att det rör sig om drygt 140 000 kronor som inte tagits upp i deklarationen för 2021. Antoni Daoud menar att han trodde att dricks sågs som en skattefri gåva.

Antoni Daoud, krögare som startat och driver Vineriet.

Antoni Daoud, krögare som startat och driver Vineriet.

Privat

Men det var en betydande inkomst som motsvarade nästan 16 400 kronor i skatt enligt rätten som anser att ”den ekonomiska misskötsamheten är så allvarlig att bolaget inte är lämpligt att inneha alkoholtillstånd”.

– Det är ganska hårt reglerat vem som får servera alkohol, säger Lotta Persson, chef vid Stockholms stads tillståndsenhet.

– När vi fattar beslut om att återkalla ett tillstånd förstår ju vi också att det kan få stora konsekvenser för krögaren. Samtidigt är det vårt uppdrag. Vår bedömning har fastställts i två instanser och det visar att det så här långt var ett korrekt beslut.

Många reaktioner

Med avslaget slutar inhibitionen för tillståndet att gälla. Antoni Daoud har överklagat till den sista rättsliga instansen Högsta förvaltningsdomstolen. Det är inte säkert att fallet tas upp där, men om det gör det får krogen servera alkohol fram till dess.

– Endast i de grövsta och allvarligaste fallen brukar ett tillstånd återkallas utan förvarning. Man brukar få en varning innan, vi har inte fått det, säger Antoni Daoud.

Beskedet fick många att reagera. I sociala medier uppmanar någon till en namninsamling i protest. ”Åh nej! Sthlms bästa vinställe”, skriver någon annan.

– Telefonen har gått varm, jag har 260 missade sms. Många har hört av sig och vill hjälpa till. Men vi har hamnat där vi har hamnat. Det är tur att man bara är 27 år, men det bästa hade så klart varit om jag hade gjort rätt från början, säger Antoni Daoud.

Han kan inte säga när, men är övertygad om att krogen kommer att öppna igen.

– Vineriet kommer att leva kvar – med eller utan mig.