El och stammar men även nya kök och badrum, parkettgolv och handdukstork.

De boende i Bergshamras 60-talshus har kallat Signalistens planer för "lyxrenovering", medan stiftelsen och även hyresnämnden ansett åtgärderna som rimliga och nödvändiga.

Nu ger alltså även hovrätten Signalisten klartecken att totalrenovera och avslår samtliga boendes överklaganden.

Hyresgästföreningens ordförande Janne Bagge, som själv bor i Bergshamra, är kritisk.

– Hovrätten godkänner allt enligt Signalistens förslag utan att ens bemöta den kritik som riktas mot de olika åtgärderna. Efter fem års arbete och stora pengar satsade på att ta reda på alternativ till att riva ut allt, klart man är djupt besviken på domen.

Varsamhet

Därmed inte sagt att renovering sker helt enligt förslaget.

En dialog mellan hyresgästerna i Bergshamra och Signalisten pågår, och stiftelsens ordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S), hoppas att den kan leda fram till någon slags samsyn om hur renoveringen ska gå till.

– Nu vill vi försöka bygga upp ett förtroende med hyresgästerna och tillsammans hitta en väg framåt. Hovrättens dom innebär att vi har ramarna för vad vi får göra. Men Solnakoalitionens linje är att vara varsam där det är möjligt vid renoveringar. Att inte behandla alla hus lika utan titta på förutsättningarna i varje trappuppgång.

"Framgångsreceptet"

Totalrenovering har tidigare beskrivits av Signalisten som det mest ekonomiskt försvarbara – billigare att riva ut rubbet än att detaljstudera, plocka ned och återmontera.

Jimmy Blomqvist Larsson invänder:

– Strategin att köra på utan att lyssna in har inneburit att det gått fem-sex år utan att vi kommit igång. Det är också pengar. En bra dialog med hyresgästerna är framgångsreceptet.

Upp till bevis, menar Janne Bagge.

– Vi hoppas naturligtvis att den nya majoriteten i Signalisten inte vill fortsätta fördriva boende från Bergshamra. Trettio procent har redan flyttat. Förhoppningen är att man kan jämka på en del av åtgärderna och göra mindre ingrepp i renoveringen med lägre hyreshöjning som följd.