Dina Shojaei och fästmannen Aryan Khaffaf förlovade sig 2018 och började planera inför sitt drömbröllop.

Planen var att de skulle gifta sig i Italien, ett år efter förlovningen.

– Vi hade kontakt med en bröllopskoordinator som jobbade på stenhårt för att vi skulle få till vårt drömbröllop. Men så bröt pandemin ut och vi blev osäkra på hur det skulle påverka oss och därför fick vi avstyra våra bröllopsplaner, säger Dina Shojaei.

Bröllopet blev framflyttat ett år och plötsligt blev det mycket tid över. Då fick Dina idén om att förverkliga en gammal dröm om att skriva en bok.

Inspirationen till den kom ifrån hennes funderingar kring bröllopsplanering och bröllopstraditioner.

Puderrosa favoritfärgen

– Under planeringen började jag och min fästman fundera över bröllopstraditionerna och var de kommer ifrån. Jag ställde mig exempelvis frågan ”varför ska brudklänningen vara vit när min favoritfärg är puderrosa?”.

Hon berättar att man lätt kan tänka sig att bröllop alltid har fungerat på samma sätt men att det inte stämmer, vilket hon skriver om i sin bok.

Trots att hennes bröllop sköts upp på grund av pandemin menar hon även att planerade bröllop under vanliga omständigheter också kan råka ut för en hel del oväntade saker.

Planeringen kan ändras dagen före bröllopet, eller till och med på den stora dagen.

– Vad som helst kan hända, men man måste vara positiv. Man gör allt det här för kärleken, det är viktigt att påminna sig om det.

För att ta reda på mer om bröllopsplaner som ändrats i sista minut har hon intervjuat kvinnor i olika åldrar, från olika städer runt om i landet.

I boken berättar de om sina bröllopsmissar.

– Berättelserna är skrivna på ett humoristiskt sätt och kan handla om allt från bröllopsklänningen som gick sönder, cateringen som missade att få med bröllopstårtan eller att strömmen gick och musiken tystnade.

Gifter sig snart

– Det viktigaste med boken är att jag vill förmedla kunskap om var traditionerna kommer ifrån istället för att den ska fungera som en inspirationsbok. Detta för att man ska forma sitt eget bröllop.

När kommer ni att gifta er?– Den 29 maj ska vi gifta oss! Det blir bröllop i stadshuset och trots att anhöriga inte kan följa med på grund av restriktioner så känns det häftigt.