Det är inte länge sedan Teater SAT rev av revyn "Jakten på den röda tråden" på Folkets hus i Sundbyberg.

Innebär det att revydvala nu råder i staden? Tjenare.

Den 5 maj går ridån upp för nästa, om allt går rätt till, skrattretande tillställning – som lämpligt nog heter "Majrevyn".

Någon engångsföreteelse är det inte frågan om. Tvärtom, menar manusförfattaren och regissören Leif Grönqvist som ser fröet till en blivande Sundbybergstradition.

– Det här är första upplagan av vad vi tänker ska gå i 50 år.

Första revyn

Leif Grönqvist är beundrare av såväl Hasse och Tage som Galenskaparna. Själv har han tidigare jobbat med bland annat spex. Någon revy har han däremot aldrig satt upp. Men det ska nog gå bra ändå.

– Det är sketcher och de behöver inte sitta ihop. På så sätt är det en lättare sak att göra än en löpande historia.

Majrevyn bjuder på en mängd tokigheter. Kanoten på bilden är emellertid från en annan av Bristols uppsättningar: barnmusikalen Peter Pan.

Majrevyn bjuder på en mängd tokigheter. Kanoten på bilden är emellertid från en annan av Bristols uppsättningar: barnmusikalen Peter Pan.

Alexander Kuronen

I vanlig revyordning behandlas en rad ämnen. Lokalt kommer trafiksituationen "definitivt" att kommenteras, säger Leif Grönqvist.

– Vi kommer också att ta upp Ukraina och Rysslands invasion. Och det här med spelbolag, problematiken där, att det är folk som är spelberoende samtidigt som det pumpas ut reklam överallt.

– Dels det, sedan blir det lite banalare grejer. Vi har kung Birger som bjuder hem Valdemar och Erik på middag. De låste ju in Birger och hans fru i en fängelsehåla i två år. Sedan går de några år senare på middag hos honom och tänker att allt är frid och fröjd, liksom!

Inte bara dagens makthavare får sig en släng av sleven alltså?

– Nej, gamla medeltida kungar får sig en rejäl käftsmäll.

Bristol ska brinna

Som sig bör innehåller Majrevyn även en brasa. Publiken själv kommer att få välja vad som ska slängas på den.

– Vi tänker att hela föreställningen ska sluta med att vi bränner ner Bristol, säger Leif Grönqvist.

Förhoppningsvis hinner teatern sedan byggas upp igen, lagom till revy nummer två.

Enligt Leif Grönqvist har Sumpan goda förutsättningar att bli östra Sveriges svar på revystaden Falkenberg.

– Det finns en skön lokalpatriotism i Sundbyberg, det är den vi litar på. Sundbybergarna gillar att ha kul och garva, så jag tror det här kommer att falla dem på läppen. Och närheten till Stockholm gör att det kan dra folk även från innerstaden. Så det är klart att det kan gå i 50 år!