Gungor, klätterställningar, linbanor eller andra roliga inslag är vad många barn förväntar sig av en lekplats. Och när vi testleker på några av lekplatserna i kommunen får de väl godkänt.

Högst betyg ger Mitt i Kanonkulleparken som har flera roliga saker som man kan förvänta sig av en lekplats. Parken är riktad till barn och ungdomar i alla åldrar. Sargen runt fotbollsplanen är bred för att främja häng och gemenskap. I anslutning till den finns även elstolpar för att ladda mobiler.

Laddstolpe för att kunna ladda mobiltelefonerna i Kanonkulleparken.

Laddstolpe för att kunna ladda mobiltelefonerna i Kanonkulleparken.

Malin Lövkvist

Just nu arbetar Sigtuna kommun efter en lekplatsplan som togs fram 2019 för att göra tillvaron på de allmänna ytorna så trivsamma som möjligt.

Det dokumentet gäller fortfarande och någon ny är inte på gång, än.

– Vi ligger något år efter i lekplatsplanen egentligen. Det har att göra med att det har hänt saker på andra lekplatser som vi har fått åtgärda som då har tagit den budgeten. Så vi fortsätter utifrån den plan som finns, då vi inte kommit igenom alla lekplatser än, säger Åsa Aalto som är avdelningschef för samhällsplanering på Sigtuna kommun.

I planen för lekplatserna beskrivs bland annat var de finns, vilka lekplatser som behöver rustas upp och vilka som ska tillkomma, samt driftkostnader. Dessutom hittar man befolkningsprognos, besökstryck på olika lekplatser och utvecklingsstrategier för kommande lekplatser.

Många olika saker att leka på i Kanonkulleparken i Märsta.

Många olika saker att leka på i Kanonkulleparken i Märsta.

Malin Lövkvist

Att det inte tagits fram någon ny plan betyder inte att arbetet med står still. Flera nya lekplatser har tillkommit sedan 2019 och ett par till är på gång framöver.

– Tittar man på strategisidorna i lekplatsplanen så finns det lekplatser som är utpekade som behöver utvecklas. Det nämns lite saker om varje lekplats i varje stadsdel. Vi har i årets budget och för kommande år vad vi ska prioritera, säger Åsa Aalto.

När planering för olika typer av parker görs kollar kommunen av vilken typ av människor som bor i det aktuella området. Finns lekplatsen i ett område med många barnfamiljer med mindre barn anpassas också parken därefter. De större områdesparkerna anpassas mer till alla åldrar och är även vänlig för personer med rörelsehinder.

Ett par större lekplatser och projekt har nyligen färdigställts. Det handlar till exempel om nya lekplatsen Kanonkulleparken i Märsta och upprustning av Borgmästarängen och Strandpromenaden i Sigtuna samt Fågelparken i Märsta.

Genom åren har olika trender för lekutrustning kommit och gått.

– Det som varit inne de senaste åren är de så kallade kompisgungorna där man kan gunga tillsammans, säger Åsa Aalto.

Mitt i:s reporter testar hängmattan i Kanonkulleparken.

Mitt i:s reporter testar hängmattan i Kanonkulleparken.

Malin Lövkvist

Mitt i:s reporter ger sig upp i klätterställningen och chillar en stund i hängmattorna i Kanonkulleparken och provar ett par av de olika redskapen på utegymmet i Sätunaparken.

Så vad kan Sigtunaborna förvänta sig inom den närmaste tiden vad det gäller lekplatser, både i närområdet och inom en kortare promenad?

– Sätunaparken har haft ett ganska hårt slitage, mer än vad vi har räknat med egentligen. Den planerar vi just nu på att göra en större ombyggnation på. Det kommer att ske i två steg, det första vi gör att se över stråk och belysningsåtgärder och nästa år blir det ny lekutrustning, säger hon.

Jacob Andersen tittar till Sätunaparken i Märsta.

Jacob Andersen tittar till Sätunaparken i Märsta.

Malin Lövkvist

I Sätunaparken träffar Mitt i Sigtuna Jacob Andersen som är arbetsledare för park i kommunen. Han berättar om platsen mitt i Märsta som enligt honom själv har allt. Stor gräsyta, skog, plantering, pulkabacke, lekplats och nytt utegym.

– Det kommer att byggas ut en del här. Det ska bli mera grusytor med lekplatser, grillplatser och sådant på den delen där träden står idag. Det kommer planteras nya träd och rabatter med. Den stora gräsytan kommer i stort sett att vara intakt. Man ska inte underskatta öppna ytor. På sommardagarna är det fullt med folk i parken som solar och har picknick och så, säger Jacob Andersen.

Nytt i år blir även Orionparken, vid Galaxskolan, som från början var tänkt att växa ihop med Galaxskolan men det förslaget ströks från lekplatsplanen. Nu ska Orionparken istället rustas upp.

– Sedan tittar vi på en ny lekplats i Steninge slottsby. Intentionen i detaljplanen var att varje område ska en egen områdeslekplats men det planerades inte för någon finns ingen kommunal när den togs fram. Kommunen äger inte så mycket mark där men vi tittar just nu på en plats där vi kan lägga den för att tillgodose behovet, säger Åsa Aalto.

Förutom den kommer två mindre lekplatser att byggas på Svampvägen och Liljevägen.

Jacob Andersen tittar till Sätunaparken i Märsta.

Jacob Andersen tittar till Sätunaparken i Märsta.

Malin Lövkvist