"Jag tror att det bara var någon som ville jävlas", säger Aleksandar Milic, om explosionen utanför hans restaurang. Foto: Louise Kristoffersson

"Det var bara några som ville jävlas"

Aleksandar Milic som driver restaurang Gästis blev chockad när han fick höra om en explosion utanför hans krog. Men nu vill han tona ner händelsen. Han tror att det bara var ungdomar som ville bråka.

  • Publicerad 11:43, 17 maj 2021

Tidigt på morgonen 21 april gick larmet i Vallentuna kommunhus. Något hade exploderat på uteserveringen vid Gästis. Smällen hördes på långt håll.

Aleksandar Milic trodde att tredje världskriget hade kommit när han såg pådraget av poliser, helikoptrar och bombhundar.

– Det var en kille här från nationella bombskyddet som såg ut som en kosmonaut. Men det var ju bara rutorna som spräckts. En kraftig smällare.

Polisen beskriver det inte så. Enligt förundersökningsledare Johan Rebas på polisens sektion för grova brott var det en bomb som sprängdes.

– I så fall skulle halva restaurangen ha rivits ner, säger Aleksandar Milic. Polisen frågade flera gånger om det finns någon hotbild mot oss. Men det gör det inte.

Ingen människa hade oturen att drabbas.

Aleksander Milic har ännu inte låtit reparera fönsterglasen. Han vill att Vallentunaborna ska se att det inte var något farligt som hände.

– Folk säger ”är det bara det där”. De flesta tror att det var ungdomar. Om vi hade lagat fönstren direkt skulle folk ha trott att det är något skumt, att vi vill dölja något.

Han har drivit krogen i fem år och vill fortsätta med det.

– Vallentuna är litet, folk känner varandra. Jag har bra kontakt med mina gäster och är rädd om dem. Jag kom hit för att jag inte orkade med Stockholm. Jag ville till ett lugnare ställe där jag kan stanna tills pensionen.