Det var i två omgångar runt klockan elva på onsdagsförmiddagen som skakning och smällar hördes på flera platser i Haninge. Kort därefter hade drygt 20 personer från Vendelsö, Handen, Östnora, Tyresö, Ösmo samt öar i Haninges och Värmdös skärgård rapporterat in misstänkta jordskalv till Svenska nationella seismiska nätet vid Uppsala universitet.

– Det kom först ett kraftigt skalv där hela huset och fönstren skakade. Och några minuter senare kom ytterligare ett skalv som inte kändes riktigt lika starkt, säger Kerstin Jönsson som bor i Årsta havsbad.

De närmaste stationerna som registrerar skalv ligger i Norrtälje och Bogesund, och där hade ingen sådan data registrerats, enligt seismolog Peter Schmidt.

– Vi kan därför utesluta att det har varit ett jordskalv och det är inte heller troligt att det är en större sprängning. Mycket talar i stället för att det är en tryckvåg i luften. När det kommer in rapporter från ett så pass stort område som nu så handlar det oftast om militärflygplan, säger han.

Testflugit Gripen

Just nu pågår den stora av militärövningen Aurora 23 i området, men smällarna har inget med den att göra, enligt Försvarsmakten.

I stället bekräftar Saab under eftermiddagen att de har testflugit Gripen över Östersjön, och att knallarna som hörts troligtvis är ljudbangar.

– Vi har flugit Gripen i området vid den här tiden, så det är mycket möjligt att man har åstadkommit ljudbangar, alltså stora knallar som uppstår när man flyger i överljudsfart. Vi provflyger regelbundet på tider och platser där det ska störa så lite som möjligt, men väder och vind gör att ljudbangar kan uppfattas på långa avstånd, säger Mattias Rådström, presschef på Saab.