En öl med kollegorna efter jobbet på en solig uteservering. Vänner som tillkommer, och man går vidare. Det blir middag, fler tillkommer. Tåget går vidare ut i Stockholmskvällen. Från en svettig källarlokal strömmar livemusiken ut.

Vidare mot klubben en bit bort. Natten som aldrig tar slut. Bad vid kajen, nattmat. Sakta vi går genom stan.

En sommarnatt i Stockholm har allt det där att erbjuda. Men hur bra står sig egentligen huvudstadens nattliv i en internationell kontext.

I forskningsprojektet Creative Footprint (CFP) har konsultbyrån VibeLab undersökt musiken och nattlivets kulturella betydelse och inverkan på huvudstaden. Projektet har tidigare genomförts i Berlin (2017), New York (2018) och Tokyo (2019). Här på hemmaplan gjordes det under 2021 på uppdrag av Stockholms stad, Fastighetsägarna Stockholm och Atrium Ljungberg.

I jämförelse med de tidigare undersökta storstäderna är Stockholm på vissa punkter betydligt sämre.

Staden får förvisso höga poäng för sin nattliga kollektivtrafik, men låga poäng när det kommer till de förutsättningar som finns i form av till exempel lagar och förordningar.

I projektet har man bland annat intervjuat 50 personer som på ett eller annat sätt har med nattlivet att göra, och många pekar på samma sa: Danstillstånd, kravet på komplett kök för att få servera alkohol, begränsade öppettider, ordningsvakter och stränga serveringstillstånd är dyra kostnader för arrangörer i Stockholm.

I kritiken finns också en förståelse för att lagarna och förordningarna måste finnas, men att det måste komma till innovativa lösningar.

Micke Hansson driver Art of Sound och har varit klubbarrangör i över tjugo år. Han önskar att stadens lokaler kunde vara mer flexibla för att snabbt kunna ställa om.

– Jag saknar möjlighet att göra pop-up partyn. Det tycker jag att man ska kunna göra hyfsat enkelt så länge det går att uppfylla brandskydd. Jag önskar också att processerna kunde vara enklare och gå snabbare. Det skulle ge mer liv till allting.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) är inne på samma sak. Han hoppas på att klubblokaler kommer kunna vara öppna dygnet runt och nyttjas för flera olika syften så att inkomstmöjligheterna ökar för nattlivets lokaler.