Pandemin påverkade inte Märsta centrum så allvarligt enligt Fastpartner som har ägt Märsta Centrum sedan 1990-talet.

– Det klart att pandemin påverkade oss precis som övriga Sverige men eftersom Märsta centrum är en utomhushandelsplats så klarade vi ändå pandemin relativt bra. Vi har väldigt få vakanser, säger Kristina Appelgren som är förvaltare på Fastpartner.

Men i dagsläget går handeln lite trögare då många håller i pengarna både på grund av inflationen men också efter julen. 

– Det rullar på ändå nu men det är lite för tidigt att säga hur det går. Alla verkar ha suttit och väntat på december månads elräkning. Och sedan är januari alltid den tyngsta månaden på hela året. Alla ser fram emot den 25 januari, säger Kristina Appelgren.

Läs även: Tuffa tider för Sigtunas handlare

Stor hyreshöjning

Kristina Appelgren känner för butiksägarna och säger att Fastpartner är måna om sina hyresgäster. Med dialog tillsammans med handlarna kan de troligen hjälpa dem genom krisen menar hon.

– Vi håller oss på en bra nivå men de kämpar ju, precis som alla handelsplatser. Det är ett stålbad vi har att titta fram emot, säger hon.

Inför 2023 fick butiksägarna en hyreshöjning upp emot nio procent. Detta till stor del av att fastighetsägarnas kostnader har ökat markant.

– Indexeringen låg på runt nio procent som den var i hela Sverige och det är inte bara vi som sätter den utan den är reglerad. Det är lite olika på olika avtal men överlag kan man säga att alla har fått en hyreshöjning, ja, som tidigare låg på en procent.

Sedan avslöjar Kristina Appelgren några nyheter för Mitt i. Gamla Handelbankens lokal ska bli tre stycken nya lokaler. Här ska ett café och två nya butiker flytta in.

Vad ska hända med Tygcentrets gamla lokal?

– Hela den byggnaden jobbar vi med att tömma. De andra butikerna har fått sina kontrakt uppsagda. Vill de kan de få en ny butiksplats. Vi vill riva den byggnaden och bygga en ny byggnad som blir lika hög som byggnaden den sitter fast i och då med butiker i botten, säger Kristina Appelgren och avslutar:

– Vi tror på Märsta centrum och fortsätter att investera.

Läs även: Tuffa tider för Sigtunas handlare