Rafael Tanasescu är Brobo och hobby­fotograf. Till vardags arbetar han som skolkock och ser till att elevernas dag på en skola i Midsommarkransen blir så näringsrik som möjligt.

Många Upplands-Brobor känner med största sannolikhet igen hans namn och har sett hans bilder på sociala medier.

Tanasescu har en särskild förmåga att fånga kommunens natur och vädrets olika skiftningar.

Vem är fotografen?

Men vem är personen bakom kamera­huset? Mitt i tog en promenad med Rafael Tanasescu från Kungsängens centrum och ner mot Gröna udden.

Snabbt visar det sig att promenera är en del av anledningen till att Rafael började fotografera. Han ville göra någonting samtidigt som han fick sin dagliga motion. Rafael har fotograferat sedan 2010 och lärt sig själv genom att pröva och titta på Youtubefilmer, berättar han.

Vad är det du ser när du vandrar omkring i kommunen?

– Det ska inte vara de där vanliga­ klassiska fotografierna, med något träd och sådär. Jag försöker få med så mycket som möjligt runt omkring, säger Rafael och ser ut att verkligen fundera på frågan.

– Ibland kan jag titta om jag ser fåglar eller någon svan, något som gör hela bilden.

Solnedgång över Lillsjön.

Solnedgång över Lillsjön.

Rafael Tanasescu

Fåglar sökes

Att människor lyser med sin från­varo i bilderna låter och ena sidan mest som en tillfällighet, men samtidigt av respekt. Det kan ju finnas folk som faktiskt inte vill synas på bild, konstaterar Rafael.

Motvinden på promenaden är bistert­ påtaglig och Mälarens vatten­ dramatiskt.

Planerar för printar

Vid båtklubben i Kungsängen undkommer vi lite av vindens hårda närvaro. Samtalet glider in på vad som kan tänkas bli nästa steg för den promenerande fotografen.

– Folk har börjat höra av sig och vill köpa bilder, säger Rafael och ser stolt ut.

Han berättar att han planerar att skapa printar som ska finnas till försäljning. Men med ett heltidsjobb på dagarna som skolkock så är fotograferandet fortfarande en passion som är koncentrerad till utanför arbetstiden.

Rektorn på skolan i Midsommarkransen har visserligen bett Rafael att ha utställning på skolan där han arbetar.

– Jag har även blivit kontaktad om att jag borde ställa upp i konstrundan här i Upplands-Bro. Förra året fick jag förhinder men vi får se hur det blir i år.

Utställning kan vara på gång

Det finns även en dialog kring att eventuellt visa bilder på kulturhuset i någon form, men än är ingenting av det helt klart.

Hur skulle du beskriva Upplands-Bro?  

– Jag tycker att det är en väldigt vacker kommun faktiskt. Det är lugnt, många säger att det är skjutningar hit och dit, och det är kriminalitet. Men det kan man ju inte undkomma någonstans. Det finns massor av fint i Upplands-Bro, Lejondals­ Slott till exempel, det är vackert.