– Jag är karaoke-nörd sedan länge, men nu bestämde jag mig för att gå all in på SM eftersom vinnaren skulle få resan till VM betald, säger Hanzie.

Hans fascination för karaoke väcktes på Stinsvillan i Tureberg, berättar han.

– Det var 2002 som en kompis släpade med mig. Jag fastnade ganska direkt och började gå dit varje fredag och lördag. Sedan blev det karaoke fyra fem dagar i veckan. Jag var ungkarl på den tiden.

Vad var det som fick dig att fastna?

– Jag kan vara blyg men här fick jag respons direkt. Det finns de som sjunger bra men inte trivs på scenen, men jag tyckte bara att det var kul. Karaoke är väldigt opretentiöst, oavsett nivå. Dessutom lärde jag känna folk snabbt. Det är som en egen subkultur och de flesta av mina vänner har jag träffat genom karaoken.

Väljer dynamiska låtar

Finalen i SM avgjordes på Golden Hits i september. Hanzie sjöng bland annat Joe Cockers version av ”With a little help from my friends”. Han brukar välja låtar med ”mycket röst” berättar han.

Carl Hanzie Hansson hyllas på scenen på Golden Hits efter segern i karaoke-SM.

Carl Hanzie Hansson hyllas på scenen på Golden Hits efter segern i karaoke-SM.

Privat

– Jag sjunger inte med tunn röst, även om jag gärna kör falsett, utan jag har rejält med pipa. Men låtarna ska kunna visa flera aspekter av min röst, och helst vara dynamiska och inte avslöja hela rösten på en gång, säger Hanzie.

Det är dock inte bara sånginsatsen som ska funka i en karaoketävling.

– Nej, även framträdandet bedöms, och det handlar inte om att vara så lik artisten som möjligt utan man ska tillföra sitt eget.

Till Panama den 5 november

Hanzie har sjungit på vänners bröllop och deras barns dop, men att ersätta karaoken med att sjunga i ett band har aldrig varit aktuellt.

– Jag känner en del artister och folk i band. De står där i en replokal i ett halvår och har sedan en spelning för 20 pers. Det är inte min grej. Jag vill ha en mer omedelbar respons.

Han flyger till Panama den 5 november. Ett par dagar senare inleds VM med en grundomgång. Därifrån gäller det att ta sig till semifinal och helst vidare till final som avgörs den 11 november.

Håller röst och kropp i trim

Under veckorna före avresan har Hanzie förberett sig med sångövningar och ökade gymbesök för att hålla både rösten och fysiken i trim.

– Jag brukar köra styrketräning fyra eller fem gånger i veckan här på STC i Edsberg. Innan jag började träna vägde jag nära 150 kilo, men jag gick ner över 60 kilo och har hållit vikten bra sedan dess.

Redo för VM. "Handbagaget med scenkläder packade jag för flera veckor sedan. Dem får jag ju inte glömma. Jag är lite nördig när det gäller karaoken", säger Hanzie.

Redo för VM. "Handbagaget med scenkläder packade jag för flera veckor sedan. Dem får jag ju inte glömma. Jag är lite nördig när det gäller karaoken", säger Hanzie.

Stefan Källstigen

Att vara i form fysiskt gör att sången funkar bättre, tycker Hanzie.

– Förut hade jag bra diafragma för att jag var stor, nu har jag det för att jag är vältränad inne i kroppen.

Jobbar som kock på fängelse

Sångövningarna sköter han hemma i lägenheten på Flintlåsvägen. Det dundrar på bra när Hanzie visar hur han sjunger upp, men hittills har inte grannarna klagat.

– Jag jobbar som kock på anstalt och har oregelbundna tider så jag kan sjunga dagtid, det är bra. Men i min förra lägenhet frågade en granne vad det var för tjej som sjöng inne hos mig, men det var bara min falsett!

Hanzie lär plocka fram falsetten i VM i Panama, men det får inte bli för mycket.

– Falsetten ska inte vara framme hela tiden, den ska vara en krydda. Och det gäller att krydda lagom! säger den sjungande fängelsekocken.