Förra året drog Ulrika Fransson tillsammans med sambon Oscar Eriksson igång flera initiativ för att sprida coronaanpassad julstämning på ön, som fackeltåg och julaktiviteter för barn och unga.  

https://www.mitti.se/nyheter/de-ska-fixa-coronasaker-julgemenskap-pa-lilla-essingen/reptky!gPghI7MgldiMosZGGdYFw/

Nu laddar de för fullt inför årets jul. 

Under flera veckors tid har Ulrika Fransson sålt blommor på Lilla Essingen, där intäkterna ska gå till fackeltåg och till att köpa in julmatskassar som ska delas ut till behövande på ön. Det första fackeltåget hålls på söndag klockan 18, med uppsamling mittemot Ica.

– Förra året väckte vi liv i hustomten och lucia, och det kommer bli de som delar ut julmaten veckan innan jul i år. Och varje advent är det fackeltåg, där vi bjuder på hemgjorda pepparkakor, glögg och facklor. Sedan får man sprida ut sig i grupper och lysa upp på ön, säger Ulrika Fransson. 

– Istället för att säga hej och god jul, så har vi införstiftat att säga ”jag ser dig”. Det är grundtanken med allt det här. Att vi börjar se varandra och de olika sitsar som man är i. Många är drabbade under coronan. Vi försöker sprida alternativa och kreativa sätt att fira jul.

Den 4-5 december är planen även att hålla med en julmarknad, mittemot Ica-butiken, och den 12:e december ska även ett luciatåg arrangeras på ön. Alla intäkter från julmarknaden ska också gå till julmatskassar. 

– Vi har fått ihop till de som är nominerade för att få julmatskassar nu, men man kan fortfarande nominera andra och vi kommer fortsätta att samla in pengar. Ju fler blommor vi säljer desto fler kassar kan vi dela ut. Trots att ingen har varit på plats för att sälja blommorna utan det bara är med swish så har det bara försvunnit tre blommor på hela tiden. Det säger något om viljan att bidra hos folk här på Lilla Essingen, vilket jag älskar.