Ingegerd Jansson, Anna Sjöström, Jane Tjeder, Emma Nilsson och Saga Sogndal har bildat Klimatforum Hägersten-Älvsjö. De vill gärna få fler medlemmar. Foto: Sacharias Källdén

De vill skapa en mötesplats för att jobba mot klimathotet

Engagerade Hägerstens- och Liljeholmsbor vill skapa ett lokalt klimatcentrum där människor kan arbeta tillsammans mot klimathotet. Mitt i mötte dem i Trekantsparken.

  • Publicerad 06:30, 3 sep 2021

Att träffa likasinnade och stärka varandra betyder jättemycket.

Omfattande bränder, smältande isar och katastrofala översvämningar. Dystra rapporter kommer närmast dagligen om tillståndet i en allt varmare värld. Klimatångest har blivit ett vardagsbegrepp och frågan hur man ska hantera den är akut för många.

Det gäng som Mitt i träffar i Trekantsparken en solig sensommardag har hittat sin lösning.

– Vi engagerar oss. Det går inte att leva om man inte tror att det spelar någon roll vad man gör. Jag vill vara optimist och tro att klimatkrisen går att lösa, om det är många som hjälps åt, säger Aspuddenbon Emma Nilsson och slår sig ner i gröngräset en bit från Fruktparken.

Skickade medborgarförslag

För ett par år sedan höll Emma Nilsson en studiecirkel om klimatförändringarna, vid föreningen Klimataktion Stockholm. Flera av deltagarna visade sig bo i samma stadsdel som hon själv.

De gick samman i en lokal undergrupp till Klimataktion Stockholm och träffas regelbundet sedan dess. Tillsammans har de läst in sig på både Stockholms stads och stadsdelsnämnden Hägersten-Älvsjös klimathandlingsplaner och skickat in medborgarförslag om kraftig förstärkning av det lokala klimatarbetet.

Ingegerd Jansson, Emma Nilsson, Saga Sogndal, Anna Sjöström och Jane Tjeder får energi av att arbeta tillsammans. Foto: Sacharias Källdén

Bas vid Trekanten

Trekantsparken i Liljeholmen har blivit något av en bas. Men en gräsmatta är ingen optimal plats för klimatarbete. Gruppens strävan är att skapa ett lokalt klimatcentrum, där människor kan arbeta tillsammans.

– Det ska vara en plats där man kan öka sin kunskap om klimatfrågan och där man arbetar ihop för att påverka politikerna att öka takten i arbetet mot klimatförändringarna, säger Liljeholmsbon Ingegerd Jansson.

Stärkande gemenskap

De tänker sig också att centrumet ska ha en beredskap för att hjälpa till vid kriser (som översvämningar och värmeböljor). Dessutom ska det vara en träffpunkt för vardagliga aktiviteter, som klädbyten, fika och umgänge.

– Att träffa likasinnade och stärka varandra betyder jättemycket. Jag befinner mig i en sorgeprocess på grund av klimatkrisen men känner mig alltid gladare när jag har träffat er, säger Hägerstensåsenbon Anna Sjöström..

"Man behöver någon att prata med om sin klimatångest. Vi är alla mycket gladare efter våra möten", säger Ingegerd Jansson. Anna Sjöström håller med. Foto: Sacharias Källdén

Föreslår medborgarråd

Exakt hur ett klimatcentrum ska komma till stånd vet de inte. Det medborgarförslag som skickades till Hägersten-Liljeholmen stadsdelsnämnd (numera Hägersten-Älvsjö) om frågan vann inget gehör. I dagarna har därför ett nytt förslag skickats in, med önskan om både ett klimatcentrum och ett medborgarråd, där politiker och "vanliga medborgare" ska ingå.

– I klimathandlingsplanen står det att medborgarna ska vara med och föra klimatarbetet framåt. Men då måste det ju också finnas en plattform för medborgarna, säger Emma Nilsson.

För att få med sig fler har gruppen, som kallar sig Klimatforum Hägersten-Älvsjö, nu skapat en Facebookgrupp. Hoppet är att många ska ansluta sig via den.

– Det kommer att bli värre på jorden men på lång sikt kan det bli bra igen, om vi gör rätt saker, säger 18-åriga Hökmossenbon Saga Sogndal, som är yngst i gruppen

"Det här är mitt sätt att hantera min klimatångest", säger Sara Sogndal som gick med i gruppen som 16-åring. Foto: Sacharias Källdén

Gruppen vill påverka politikerna

Aktuellt: Klimatforum Hägersten-Älvsjö vill växa och få till stånd ett klimatcentrum i området.

Kontakt: Via Facebookgruppen Klimatforum Hägersten-Älvsjö.

Syfte: Centrumet ska vara en knutpunkt för dem som vill engagera sig i klimatfrågan. Här ska man arbeta ihop för att påverka Stockholms politiker att öka takten i omställningen. Föreläsningar, kunskapsutbyte, stödjande gemenskap och krishantering tänker man sig också.

Klimataktion Stockholm: Klimatforum Hägersten-Liljeholmen är en undergrupp till Klimataktion Stockholm, som i sin tur ingår i riksföreningen Klimataktion.

Visa merVisa mindre