KULTURDUO. Maria Westerberg och Camilla Skorup är två av dem som ligger bakom förslaget. Foto: Per Brandt

De vill öppna konsthall med kafé i Landstingsparken

Konsthall, kafé och plats för föreningar. Nu lanseras ett nytt förslag för att skapa en kulturnod i Landstingsparken.

  • Publicerad 06:00, 14 nov 2021

Det skulle kunna bli en oas där man kan fika och kolla på utställningar.

Det blev inget av ett kulturhus i Smedsuddsannexet, där staden valde att gå vidare med Trädgården-grundaren Jakob Grandin. Men nu har flera personer bakom det förslaget riktat in sig på ett nytt område – de anrika husen bakom Landstingshuset.

Tidigare i år flyttade Region Stockholm ut från flera av husen och nu föreslås att de fylls med kulturellt innehåll.

Textilkonstnären Camilla Skorup och konstnären och tidigare tv-programledaren Maria Westerberg är två av eldsjälarna bakom de nya idéerna som drivs av föreningen Mobila Konsthallen.

Planen. Konsthall med kafé och uteservering. Foto: Maria Westerberg

Vision. Så här skulle konsthallen kunna se ut invändigt. Foto: illustration: Maria Westerberg

Läget toppen

De har först och främst riktat in sig på G-huset, där de vill skapa en konsthall av den gula byggnaden, med ett kafé/restaurang i det intilliggande röda huset.

Välkommen in i ödehuset som nattklubbsprofilen ska väcka till liv

– Fönstren sitter högt så ljuset blir bra. Läget är dessutom toppen. Det här är en plats som man i dag knappt tänker på vilket känns som slöseri, säger Maria Westerberg.

Med sig har de även aktörer som vill driva kaféet/restaurangen, men också skapa odlingar i stället för dagens parkeringar. De har fört en dialog om ett samarbete med Folkuniversitetet som har varit sugna på lokaler i området.

Konstnärsduo vill göra ödehuset vid Smedsuddsbadet till ett kreativt centrum

– Tanken är att skapa en plats för kulturen, det skulle bli en helt annan upplevelse än i dag med hård asfalt. Det skulle kunna bli en oas, där man kan fika och kolla på utställningar. Något som alla kan ta del av, säger Maria Westerberg.

I visionen ingår även att andra tomställda hus i området kan fyllas med föreningar och att skapa en kulturnod på Kungsholmen. Därför ska nu Kungsholmens föreningsråd vara med på ett möte 17 november, de ska då presentera planerna och söka stöd hos politiker

De har även presenterat planerna för Regionens fastighetsbolag Locum, men de har också andra intressenter för lokalerna.

Pengar stora knäckfrågan

Det stora problemet stavas pengar. Marknadsmässiga hyror och kulturell verksamhet går sällan hand i hand. Där tycker duon att stat, regioner och kommuner borde erbjuda lägre nivåer och i stället se till vad deras verksamheter kan bidra med till området.

– Hela området skulle bli attraktivare så de kan ta ut högre hyror på andra lokaler. Man kan inte tänka så kortsiktigt. Vårt koncept skulle göra det mer levande. Vem vill ha en stadsdel med bara kontor? säger Maria Westerberg.

– Både regionen och staten har sagt att de vill återskapa kulturen efter pandemin. Jag tror att regionen skulle få en stor fjäder i hatten om de förstod potentialen i det vi vill skapa här, säger Camilla Skorup.