Protesterar. Föräldrar, barn och dagmammor tycker att verksamheterna i hotade församlingshemmet är Hässelby villastads hjärta. Foto: Stefan Källstigen

De vill ha kvar barnverksamheten i församlingshemmet

Allmän förskola, barnkörer och tisdagsklubben. Allt försvinner när kyrkan säljer församlingshemmet. Föräldrar, barn och dagmammor vill att försäljningen stoppas – och nu har kyrkan dragit i nödbromsen.

  • Publicerad 18:09, 29 okt 2020

Ologiskt att de stänger ner just det som gör att man kan få in fler medlemmar.

– När jag flyttade hit så kände jag ingen. Nu har jag hittat hela min bekantskapskrets och mina barn har rotat sig genom barnkören, tisdagsklubben, lekis och öppna förskolan här, säger Kim Zetterberg.

Hon är en av många föräldrar, barn och dagmammor som protesterar mot kyrkans planer på sälja församlingshemmet vid Hässelby villastads kyrka.

LÄS ÄVEN: Församlingshem kan bli skollokal

Ruth Stender och Elvira Zetterberg går både i kör och på tisdagsklubben här.

Kritiska. Ruth Stender och Elvira Zetterberg vill fortsätta gå i kör och på tisdagsklubben i församlingshemmet. Foto: Stefan Källstigen

Vad tycker ni om att tisdagsklubben kan läggas ner?

– Tråkigt, säger Elvira Zetterberg.

Kören då?

– Lika tråkigt som tisdagsklubben Ruth Stender.

Det finns ingen plan för vad som händer med verksamheterna.

– Vi kommer att utreda vilka alternativ som finns och vilka pengar det kräver. Barnkörer behöver till exempel inte ske i församlingshemmet, utan kanske i själva kyrkan eller i Equmeniakyrkan, säger kyrkorådets ordförande Arne Genschou (Borgerligt alternativ).

Och deltidsförskolan?

– Någon plan finns inte men vi får se vad vi har råd med.

Kan säljas. Arne Genschou, ordförande för Hässelby församlings kyrkoråd, vid församlingshemmet. Foto: Claudio Britos

Som Mitt i tidigare har berättat ska försäljningen finansiera renoveringar av församlingens två kyrkor. Föräldrarna frågar sig varför det är just Hässelby villastad som måste ta smällen.

– Det är jätteviktigt med den diakonala verksamheten, som också behövs i Hässelby strand. Men det är här medlemsbasen är, säger föräldern Sofia Nordström.

Barnverksamheterna gör att fler blir aktiva medlemmar i församlingen.

– Det var därför jag började gå på gudstjänsterna, säger Kim Zetterberg.

– Det känns ologiskt att de stänger ner just det som gör att man kan få in fler medlemmar. Man skjuter sig själv i foten helt enkelt, säger föräldern Gustav Carlsson.

Slussades in. Kim Zetterberg, till höger, började gå på gudtjänsterna på grund av barnverksamheten i församlingshemmet. Foto: Stefan Källstigen

Arne Genschou menar att man har diskuterat möjligheten att sälja Hässelby strands kyrka.

– Men Hässelby strand är vårt centrum. Vi vill utveckla kyrkan, inte enbart genomföra renoveringar, säger han.

På onsdag skulle kyrkofullmäktige besluta om att inleda försäljningsprocessen. Men nu har kyrkorådet dragit i nödbromsen. Förslaget är i stället att skjuta upp försäljningen till november nästa år, efter kyrkovalet.

– Det har framkommit nya uppgifter kring finansiering och renovering, säger Arne Genschou.

Har protesterna påverkat?

– Det är ett delvis nytt underlag som fått oss att göra den här omprövningen, därigenom går vi också protesterna delvis till mötes.

Föräldrarna har varit kritiska till kyrkans analys av renoveringsbehovet. Det är bolaget Kyrkans fastigheter i Stockholm som har gjort den enda utredningen om renoveringarna, som beräknas kosta totalt 70 miljoner kronor.

– Renoverar man ett badrum hemma så tar man in flera kostnadsförslag. Men här nöjer man sig med ett. Och det här handlar ändå om medlemmarnas pengar, säger Gustav Carlsson.

Kan bli skola. Det finns flera som är intresserade av att köpa församlingshemmet, bland annat utreder staden om huset kan inrymma skolverksamhet. Foto: Claudio Britos

Därför ska huset säljas

Församlingshemmet föreslås säljas för att finansiera renoveringar av Hässelby strands kyrka och Hässelby villastads kyrka.

På onsdag väntas kyrkofullmäktige besluta om att inleda försäljningen i november nästa år.

Enligt kyrkorådet måste ventilation och el bytas ut i Hässelby strands kyrka. Hälsofarliga ämnen, som bland annat finns i fönsterisoleringen, ska bort.

När Hässelby strands kyrka har renoverats är det dags för Hässelby villastads kyrka att rustas.

Budgeten för de båda upprustningarna är nästan 70 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre