I dag finns det över 400 personer i Tyresö som lever i ekonomisk utsatthet. Föräldrar som just nu inte vet om de kommer kunna köpa julmat eller julklappar till sina barn.

Ica Kvantum i Tyresö centrum är en av flera aktörer i Tyresö som nu samlar in julklappar till ekonomiskt utsatta familjer.

– Vi började med insamlingen förra året för att vi kände att det var en fin gest. Just i juletid vill vi att alla familjer ska ha det bra och vi som butik har faktiskt möjlighet att bidra till det, säger butikschefen Malin Andersson.

Mellan den 8 och 18 december kan kunder i en låda vid utcheckningen skänka en valfri julklapp som innan jul kommer delas ut till några utvalda familjer i Tyresö.

Och till Malin Anderssons förtjusning har det redan efter en dag börjat fyllas på med julklappar.

– Vi har dragit igång insamlingen med att själva skänka två julklappar till varje familj. Men det är så roligt att se att andra redan har börjat bidra med egna paket.

Julklappsinsamling. Den som vill skänka en julklapp skriver ålder och kön på paketet, sen är det helt valfritt vad man vill stoppa däri.

Julklappsinsamling. Den som vill skänka en julklapp skriver ålder och kön på paketet, sen är det helt valfritt vad man vill stoppa däri.

Julia Wide

Många vill bidra

Här finns bland annat två julklappar till en pojke på sex år, en till en flicka på tio år och en till en mamma. Alla är rubricerade från tomten.

– Tyresö är ju känt för att vara väldigt lokalpatriotiskt – alla här värnar om sina medmänniskor och vill hjälpa till. Vi har bara fått positiva reaktioner hittills och många som säger att de ska komma tillbaka med en gåva, säger Malin Andersson.

En kund som uppmärksammat julklappslådan och kommer bidra med en julklapp är Helena Dahlgren.

– Det är ett superbra initiativ och känns extra viktigt nu när vi är i början av en ekonomisk kris, där många får det svårare att lägga pengar på till exempel julklappar. Men jag tror att när fler känner av oron så kommer fler också att öppna sina famnar istället för att stänga dem.

Hyllar. Helena Dahlgren är en av kunderna som kommer komma tillbaka med någonting till insamlingen.

Hyllar. Helena Dahlgren är en av kunderna som kommer komma tillbaka med någonting till insamlingen.

Julia Wide

Malin Andersson berättar att engagemanget från Tyresöborna var överväldigande stort under förra året.

– Jag tror att förra året så blev folk klara med sina egna klappar först, så det kom massor av paket hit sista veckan. Vi hoppas att det blir lika fullt i lådan i år.