Enköping

Hela Människan Ria i Enköping är ett härbärge där företrädesvis människor med missbruksproblem bor.

Peter Ulveström, verksamhetschef, berättar att Ria får ta emot mycket överbliven mat från julborden. Förra julen hölls inget öppet jul­firande på grund av pandemin.

Härbärgets gäster fick därför äta så mycket donerad julmat att de på julafton tröttnat och då i stället fick pizza.

Öppet hus på julafton

Men i år håller Hela Männi­skan Ria öppet hus under julafton där alla människor är välkomna. Vad som då serveras beror på vad allmänheten kommer att skänka till verksamheten.

– Det finns hjärta i den här stan, säger Peter Ulveström.

Blickar framåt. Peter Ulveström, verksamhetschef på Ria Hela Människan.

Blickar framåt. Peter Ulveström, verksamhetschef på Ria Hela Människan.

Fredrik Gustafsson

När Mitt i Enköping är på plats på Ria kommer en äldre dam och lämnar en burk med kakor. Hela Människan Ria är ett samarbete mellan flera olika kyrkor i Enköping. Ungefär hälften av verksamhetens budget är bidrag från kommunen medan resten kommer från givmilda­ föreningar, företag och privat­personer.

Husmor. Marika Englundh jobbar som värdinna/husmor på Hela Människan Ria.

Husmor. Marika Englundh jobbar som värdinna/husmor på Hela Människan Ria.

Fredrik Gustafsson

Folkligt och fullsatt

Det är inte tillåtet att missbruka på, eller intill härbärget. Däremot är det tillåtet att vara påverkad av alkohol eller narkotika.

Innan en person får sova i huset görs dock en liten utredning om vem personen är. Boendet är till för personer som är hemmahörande
i Enköping. Det finns nio sovplatser och i skrivande stund är alla upptagna.

Den som har svårt att få pengarna att räcka kan besöka S:t Lars kyrka när Matbryggan har öppet sin verksamhet måndagar, onsdagar och fredagar. Där kan behövande få hämta en kasse med mat.

Matbryggan är ett samarbete mellan Hela människan, Svenska Kyrkan och Hyresgästföreningen. Maten hämtas gratis från lokala mat­affärer och bagerier samma dag som den delas ut.

Varje gång Matbryggan har öppet kommer ungefär­ 40 personer och hämtar mat. En stor del av dessa är flyktingar från Ukraina. Päivi Posio, som sorterar och delar ut matvarorna i S:t Lars kyrka, säger att maten ofta snabbt tar slut.

– Men det finns alltid något­ kvar att ge till den som kommer sist, till exempel torrvaror, säger hon.

Givmilda har mycket att ge

Det finns många möjligheter för den som vill stödja verksamheten på härbärget.

Gåvor i form av pengar, mat och kläder mottages tacksamt. Den som har tid över får gärna komma och arbeta ideellt på härbärget som volontär. Det gör arbetet lättare och tryggare för den ordinarie personalen.

– Vi är väldigt tacksamma för volontärer, säger Peter Ulveström.