Fastighetsföretaget John Mattson ligger bakom byggnadsverk som kedjehusen Ella gård i Täby, två hötorgsskrapor och Wenner-Gren center. På Lidingö, där företaget har sitt största fastighetsinnehav, är Larsberg mest framträdande.

Nu vill John Mattson bygga ännu mer på ön. I sin årsredovisning berättar företaget om planer på runt 800 nya bostäder på egen mark i Larsberg och Käppala.

– Att förtäta skulle göra det ännu mer trivsamt, säger Siv Malmgren, vd.

Sista pusselbiten

Närmast i tid ligger 150 lägenheter mellan Larsberg och Dalénum. Ekporten, som projektet kallas ska byggas på Larsbergsvägen bortom Ica Maxi, där ett gammalt uttjänt parkeringshus ligger i dag. Alldeles i närheten bygger Lidingö stad en ny fotbollsplan. I krokarna ska också den nya simhallen växa fram.

– Det blir den sista pusselbiten för att binda ihop Larsberg och Dalénum. Vi vill också försöka få till bra gångstråk mellan, säger Daniel Fornbrandt, affärsutvecklingschef.

Planerna för Ekporten har gått långt och ledande politiker på ön är positiva.

– Garaget är otrevligt, vi vill att det ska se trevligt ut, säger Daniel Källenfors (M).

Idéerna att förtäta i Larsberg och Käppala har dock inte behandlats politiskt. För att de ska bli verklighet krävs nya detaljplaner. Den nuvarande politiska majoriteten gick till val på att inte förtäta och att bevara grönområden.

– De har en väldigt restriktiv tillväxtpolitik. Men vi är ett långsiktigt bolag, de här möjligheterna finns ju kvar även om det tar litet tid att förverkliga, säger Siv Malmgren.

Hon menar att man kan förtäta utan att nagga på grönskan.I Larsberg finns mycket hårdgjord yta. Ett ställe är Ica-parkeringen, där man kan flytta ner parkering under jord.

– Vid vårt kontor finns också en stor asfaltyta.

Som exempel på sådant byggande nämner hon det nybyggda ungdomshuset U25 i Larsberg.

– Vi byggde 70 ungdomslägenheter på 24 parkeringsplatser. Snacka om att att förädla en yta.

Sim Malmgren beskriver John Mattson som ett drygt 50 år gammalt byggmästarbolag. När de bygger nytt är kvalitet och hållbarhet i fokus. Byggnaderna ska också passa in i miljön. Bygger man i 50-talsområdet Käppala sneglar man till exempel på den tidens stil.

På Lidingö vill man just nu gärna bygga i nyklassicistisk stil. Hur tänker ni där?

– Bygger man på Lidingö får man vara lyhörd för de arkitektoniska viljor som finns. Samtidigt känner vi ansvar att bygga hållbart. Byggnaderna ska stå i flera hundra år, då får man inte vara för trendkänslig.

Konst och aktiviteter

Grundaren John Mattson byggde i folkhemsanda på 1950- och 60-talen. Nu kallar bolaget det för att ”skapa goda livsmiljöer”. Man satsar på fina utemiljöer och konst. Projektet ”Mellan husen” handlar om social hållbarhet. I Larsberg arrangerar John Mattson aktiviteter som loppmarknad, utomhusbio och basketturneringar.

– Att vara fastighetsägaren är mer än att bara hyra ut en lägenhet, det är att att vara samhällsbyggare, säger Daniel Fornbrandt.