– Tyvärr har vi inte våra bröst, de är på ett litet lyft.

Cecilia Säverman förbereder för repetition på Fri Scen på Kulturhuset Stadsteatern. Brösten hon pratar om är två meter långa tygbröst som är en del av föreställningen. Tillsammans med de andra i Gycklargruppen Hyckel kommer hon spela föreställningen Vulgäris med start i mars.

Det är en fysisk och fartfylld föreställning som litegrann påminner om en revy, där man får olika nummer med en röd tråd. Det blir musik, akrobatik, förlossningsmordor, den nya sporten breastling, kroppssplatter och lite historie-standup.

Gycklargruppen har hyllats för sina föreställningar, men också fått ta en hel del skit.

– Ingen av de manliga gycklargrupper vi frågat har fått några anmälningar mot sig. Det får vi nästan varje gång, berättar Cecilia.

Föda barn men vara oskuld

Vad handlar föreställningen om som upprör så mycket då? Kvinnor och kvinnokroppen.

– Föreställningen kommer ur att det är så fruktansvärt motsägelsefullt att vara kvinna och att leva upp till att vara kvinna. Man ska vilja föda barn men vara oskuld. Kåt men inte raggig eller vilja ha något. Projektledare men inte bestämd. Titta bara på de stora tänkarnas citat om kvinnor, det är fruktansvärt.

– Bra en sån sak som att det var män som upptäckte klitoris. Ingen frågade en kvinna, säger Yenny Marklund som bland annat är föreställningens maskdesigner.

Det är här humorn kommer in. Man måste få skratta åt eländet menar de.

Men när de först drog igång gycklargruppen möttes även det av kritik.

Tjejer är inte roliga

– Då sa en del män att det skulle bli svårt för att tjejer inte är så roliga. När vi sen gjorde succé sa samma män att det är mycket lättare för oss eftersom alla tjejskämt inte dragits ännu, berättar Cecilia.

Gruppen hoppas att föreställningen ska engagera alla.

– Jag tänker på det som något hos de gamla grekerna. Där gav en tragedi eller en komedi befolkningen en paus från vardagen. Vi ger också en paus. En paus från allt skit.