Orimlig hyra är ett juristbolag, med kontor i Gamla stan, som satsat stenhårt på marknadsföring. Affärsidén är att många som hyr bostad i andra hand har rätt till återbetalning av överhyra, men drar sig för att starta en rättsprocess mot sin hyresvärd.

– Det är ofta konfliktfyllt, tar lång tid och inte ens säkert­ att man vinner, säger Alban Dautaj.

Ville bli astronaut

Hans dröm om att bli astronaut tog honom till Luleå för att studera rymdteknik. Efter att ha varit utan boende i flera veckor åkte han till hemstaden Västerås och hoppade på juristprogrammet.

– Jag föll för hyresjuridiken. Lagen om återbetalning av hyra var som ett verktyg som lagstiftaren hade gett folket­. Det stod precis hur man skulle göra för att få tillbaka sina pengar.

Under 2023 ökade ansökningarna för återbetalning av överhyror med 125 procent i Stockholms län.

– Det har kommit in aktörer på marknaden som driver enbart den typen av ärenden. Det är utmärkt att de finns, men det är klart att det innebär större arbetsbelastning för oss. Om ökningen fortsätter tar vi förmodligen in ytterligare resurser, säger Vanja Lycke, hyresråd på Hyres- och arrendenämnden.

Enligt lag får en andrahandshyresgäst inte betala mer än vad förstahands­hyresgästen betalar. Dock kan vissa påslag upp till 15 procent vara tillåtna, exempelvis för möbler och el. Ändå betalar många betydligt mer än så, menar Alban.

– Det finns stora mörkertal, men cirka 200 000 personer kan ha rätt till återbetalning, enligt uppskattningar från Boverket och regeringen.

Drakarna sa ja

I fjol var Albin Dautaj och Rawaz Rashid med i tv-programmet Draknästet där de presenterar sin affärsidé för investerare och riskkapitalister. Deras idé: Ta över andrahandsgästers ärende, betala ut ersättning direkt till dem och sedan driva fallet­ i hyresnämnden mot 30 procent av återbetalningen.

– En av drakarna hoppade in efter tre, fyra minuter. Vi hann knappt presentera oss.

Ytterligare tre drakar hoppade därefter på, vilket ledde till att killarna fick en budget för marknadsföring och möjlighet att driva fler ärenden

– Driver vi 30 000 fall om året i tio år så självutplånas vi, säger Alban Dautaj.