Coronaviruset ligger hela tiden steget före vaccintillverkarna, genom att mutera och på så vis ta sig förbi det skydd som vaccinet ger.

Just nu är det omikronvarianten BA.5 som dominerar. Vaccin som ska ge ett bättre skydd mot omikron väntas godkännas och börja distribueras under hösten.

Men det svenska vaccin, som forskare vid Karolinska institutet arbetat med sedan dag ett i pandemin, ska klara mutationerna bättre.

– Det täcker fler varianter och är mindre känsligt för att nya uppstår, säger Matti Sällberg, professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet.

https://www.mitti.se/nyheter/forskare-pa-ki-redo-testa-corona-vaccin-pa-moss/lmtci!8095855/

De vaccin som hittills tagits fram, av till exempel Pfizer och Moderna, är mrna-vaccin, som använder delar av virusets så kallade spikprotein för att aktivera kroppens immunförsvar.

– Det är den snabbaste vägen, och vi ska vara tacksamma för att det gick så fort att få fram vaccinen, säger Sällberg.

För framtiden

Men det är just i spikproteinet som mutationer ofta uppstår. Det vaccin som Matti Sällbergs, team arbetar med är ett dna-vaccin, som förutom spikproteiner innehåller delar av andra proteiner från viruset, som inte muterar i samma omfattning.

– För oss är det ingen vits att göra samma sak som alla andra. Det är bara en tidsfråga innan nästa coronavirus dyker upp. Vi utvecklar ett vaccin för framtiden, så att nya virus inte får så kraftiga genomslag, säger Matti Sällberg.

Ska testas på människa

Vaccinet har testats på möss, och nu har en ansökan om att få göra test på människa skickats in till Läkemedelsverket. Svar väntas under hösten.

Studien blir liten, med 16 försökspersoner. En person per vecka får en dos, och så mäts immunsvaret vid flera tillfällen.

Säsongsdos

Faller allt väl ut och något läkemedelsföretag nappar kan det utvecklas och användas, till exempel som boosterdos. För viruset lär vara här för att stanna.

– Jag skulle tro att äldre som får influensavaccin även kommer att få någon typ av coronavaccin på en årlig basis, säger Matti Sällberg.