Taggade. Anders Lundh och Kristina Paltén är glada att kunna genomföra loppet igen. En sträcka går här, längs Skrävlafjärden på Värmdölandet. Foto: Pekka Pääkkö

De utmanar Lidingö - sex mil bland skog och hav

För att utmana dig själv och njuta av Värmdös vackra natur. Det blir svaret på frågan varför man ska vara med och springa det sex mil långa loppet Värmdö ultra.

  • Publicerad 14:52, 30 aug 2021

Om tre veckor är det dags igen för Värmdö ultra, Värmdös längsta springlopp. Det är en sex mil lång bana som sträcker sig från starten i Lillsved till målet i Gustavsbergs hamn. Loppet går på skogsstigar, grusvägar och stränder, ängar och asfalt och är en enda lång naturupplevelse, enligt arrangörerna själva.

– Jag tycker att vi har fått med allt, det är väldigt varierat. Andra halvan är lite mer krävande med fler backar och terräng, säger Anders Lundh, en av de som arrangerar loppet.

Rutinerat gäng

Idén kläcktes 2018 under några joggingturer ihop med kompisen Ola Brorsson, medan de väntade på att deras barns innebandyträning skulle ta slut.

– Vi började prata om varför det fanns en massa långdistanslopp på andra platser i Stockholm, men inget på Värmdö. Trots att det är så mycket natur och bra ytor att springa på här, säger Anders.

De testade sin idé på vännerna Fredrik Lindblad och Kristina Paltén, även de Värmdöbor och ultralöpare, och de var genast på. Kristina är den mest rutinerade löparen i gänget med världsrekord i löpbandslöpning (48 timmar) och blev uppmärksammad i Sverige och utomlands när hon 2015 sprang 184 mil ensam genom Iran. För att nämna några saker.

– Det är jätteroligt att vara med och ordna något sånt här i Värmdö. Det är så otroligt vackert här och vi vill att fler ska få se det, säger Kristina.

Hösten 2019 gick starten för det allra första ultraloppet i Värmdö. Platserna sålde slut och det blev lite av en folkfest utmed banan, berättar Kristina och Anders.

Sedan kom covid-19 och de var tvungna att pausa förra året. Men nu kör de alltså igen. Den 25 september går starten och du kan springa individuellt eller anmäla ett stafettlag.

– Man måste inte vara en van ultralöpare för att vara med, det viktigaste är att man har viljan och det är bra om man har joggat i alla fall en del innan. För det är ju trots allt ganska långt, säger Anders.

– Man kan ta det väldigt lugnt, gå och springa lite om vartannat, fika på våra olika stationer och hälsa på alla trevliga människor längs banan, tillägger Kristina.

Testspringer. Kristina Paltén och Anders Lundh visar delar av banan som är med på Värmdö ultra. Foto: Pekka Pääkkö

Vill utmana Lidingö

Det handlar om att visa sig själv att man klarar av det, och få en naturupplevelse på köpet, enligt Anders och Kristina. I år planeras ett större jippo i samband med målgången i hamnen. Delar av banan har också justerats och förbättrats en aning.

Att Värmdö ultra går exakt samma dag som Lidingöloppet är ingen slump.

– Vi vill utmana dem lite. Vårt lopp är dubbelt så långt och hälften så dyrt! säger Kristina, och ler.

2019 sprang deltagarna loppet på mellan fem och tio timmar. Frågan är: Hur motiverar man sig själv att springa så länge?

– För mig blir det nästan som meditation, man kommer in en lunk och liksom nollställer sig mentalt. Man tänker inget särskilt, bara kopplar av, säger Anders.

– Människan klarar av betydligt mer än man tror, både fysiskt och mentalt. Så för mig handlar det mycket om att ta reda på var min gräns går, hur mycket orkar jag? säger Kristina, som också passar på att studera sin omgivning när hon springer.

Sex mil. Här ser du banans sträckning. Foto: Värmdö ultra

Annorlunda. "Det är inte jättevanligt att man springer ultralopp i sådana här men jag tycker att det funkar bra", säger Anders. Foto: Pekka Pääkkö

Premiären. Så här såg det ut i starten vid Lillsveds folkhögskola 2019. Foto: Stefan Tonström

Värmdö ultra

Vad: Ett 60 kilometer långt springlopp med start i Lillsved och mål på Kattholmen i Gustavsbergs hamn

När: 25 september, start kl 08

Hur: Anmäl dig på varmdoultra.wordpress.com, senast 31 augusti, med möjlighet till efteranmälan, se hemsidan.

Alla lopp som är längre än ett maraton (4,2 mil) kallas ultralopp. Åtta timmar efter starten börjar arrangörerna hämta upp de som inte hunnit ta sig till Grisslinge. Allra sist springer "kvastarna" som plockar skräp, tar bort snitslar och kollar så att ingen löpare är kvar i skogen.

Visa merVisa mindre

Tips från Kristina och Anders

När du ska springa ett ultralopp:

Ta det lugnt

Ät och drick ofta

Ta med extra energi som du bär med dig

Ha bra skor

Sätt upp delmål och beröm dig själv för varje mål du klarar av

Avsätt hela dagen för detta

Visa merVisa mindre