Mikael Persson och 1-åriga dottern Siri har precis svängt in för tanka vid rondellen mellan Kungens kurva och Skärholmen, vid Smistavägen och Smista allé, – en plats som många passerar när de ska jobba, handla eller uträtta ärenden. 

Just rondeller är något som många läsare retat sig på. Bland annat har frågan engagerat på Mitt i:s insändarsidor. Men Mikael Persson stämmer inte in i kritiken.

– Jag gillar rondeller, säger han. 

Själv tycker han inte att det är några större svårigheter att veta hur han ska köra, men märker att många andra verkar ha problem.

– Det handlar framför allt om att folk inte planerar sin körning så att andra som kör inte förstår när de ska in eller ut ur rondellen. Det verkar vara lite otydligt hur man ska blinka. Det är också svårt vid cykelövergångar för cyklister kan komma väldigt fort, säger Mikael Persson. 

Men främst tror han att problemen bottnar i stress. 

Yrkeschauffören Martin Siepen uppskattar rondeller. Den som syns i bakgrunden är dock inte den som upplevs knepig i Kungens kurva-området.

Yrkeschauffören Martin Siepen uppskattar rondeller. Den som syns i bakgrunden är dock inte den som upplevs knepig i Kungens kurva-området.

Tom M Kronestedt

Allt sämre med blinkers

Även Martin Siepen, som jobbar som yrkeschaufför och kör hela dagarna i söderort, innerstan och de södra kommunerna, ger cirkulationsplatser tummen upp.

– Jag tycker att de funkar bra. Alternativet är ju korsningar med rödlysen och det är mycket sämre och stoppar upp trafikflödet. Att folk inte använder blinkers är ett mycket större problem i trafiken än rondeller. Jag har jobbat som yrkeschaufför i 20 år och det blir bara sämre och sämre, säger han. 

Ett annat problem är alla cyklister som inte använder lyse nu när det blir mörkare. Det finns dock en typ av rondell där Martin Siepen ofta ser att det blir problem. 

– I exempelvis Västberga får man svänga vänster i båda filerna, det är skyltat när det är så, men det känner inte alla till och då får man en del tutningar. 

Mai Wheeldon har sett flera krocka i rondeller.

Mai Wheeldon har sett flera krocka i rondeller.

Tom M Kronestedt

Mai Wheeldon som just har passerat rondellen vid Kungens kurva tycker generellet att rondeller får trafiken att flyta på bra. Samtidigt har hon sett flera incidenter. 

– En del kan inte reglerna och kör bara igenom utan att tänka och kör ut fast det är väjningsplikt. Jag har sett flera krockar och det är ganska ofta som bilar är nära att köra in i varandra, säger hon.