Sinnenas promenad

En gång i veckan ger sig gruppen ut i skogen för att göra ett så kallat skogsbad. För att få ro, bli mer medvetna och återknyta kontakten med naturen. Jessica Lindholm pekar mot en stig som leder genom skogen mot Mörtsjön.

– Vi ska börja med att gå sinnenas promenad, känn varje fotsteg, hur känns det i kroppen?

I tystnad går de utspridda längs med stigen.

– Det vi gör den här timmen tar jag med mig hela dagen. Jag märker att jag har lättare för att fokusera. Jag tror att vi har en tillhörighet med skogen som vi glömmer av, säger Anna Seger, en av deltagarna.

Natur på recept

Genom att sluta ögonen tvingar man fram andra sinnen.

– Försök andas ända ner i magen. Var befinner vi oss just nu? Kan du fokusera på vinden? säger Jessica Lindholm.

En av deltagarna är Maria Wikland som gjort skogsbad och mediterat i flera år.

– Jag tycker att alla borde få detta genom vården.Naturen har en stor effekt på hälsan, säger hon.

Minskar prestationsångest och stress

Jessica Lindholm är den som guidar deltagarna. Hon startade skogsbaden på grund av pandemin och isoleringen.

– Det vi gör är egentligen mindfulness i naturen. Vi lever ständigt med massa intryck. Vi behöver öva på att vara i nuet utan att döma och värdera. I skogen kan vi rikta vårt fokus.

Hon menar att skogspromenaderna minskar prestationsångest och stress. Men träffarna bjuder också in till samtal över en fika.

– Under pandemin är det många som är i behov det, säger hon.

Ta in allt runt dig

En del av skogsbadet handlar om att röra, lukta och äta på det som är runt omkring. Någon tar på en sten, någon luktar på ett träd och någon smakar på ett granbarr.

– En bra övning är att titta på något som om det är allra första gången du ser det. Utan att vara dömande, som ett barn som upplever något för första gången, säger Jessica Lindholm.

Jessica hoppas att fler ska gå ut i naturen. Hon säger att man kan göra lätta övningar även till vardags. Som att äta en lunch på jobbet i tystnad eller stänga av mobilen när du är hemma